Iako vrijeme postaje sve hladnije i temperature se spuštaju ispod nule, to ne mora značiti da se moramo "zavući u toplo" i da ne možemo vježbati na otvorenom.

Ukoliko niste fizički aktivni kroz čitavu godinu, svakako dajte svome tijelu dovoljno vremena i pažnje te ga pripremite za zimske aktivnosti.

Stručnjaci savjetuju tokom zimskih mjeseci odlazak u prirodu. Boravak na zimskom zraku sigurno će vas okrijepiti i napuniti novom životnom energijom. Svega nekoliko desetaka minuta dnevno provedeno u fizičkoj aktivnosti na hladnoći pomaže jačanju imuniteta i sprečavanju bakterijskih i virusnih infekcija.

Vježbanje tokom zime je sigurno gotovo za sve ljude. No, ukoliko imate određena stanja ili bolesti, kao što su astma ili problemi sa srcem, svakako se prije bavljenja fizičkim aktivnostima na otvorenom po hladnoći posavjetujte sa svojim liječnikom.

Bez obzira bili rekreativac, amater ili profesionalac, u svakom slučaju posvetite pažnju nekim stvarima koje se moraju ispoštovati kako bi boravak na hladnoći bio što ugodniji, a vrijeme što kvalitetnije iskorišteno. Umjesto debelih komada odjeće koji vas doslovno mogu pregrijati i ograničavati u kretanju te time izazvati neugodu, obucite se slojevito.

Glavu i dlanove potrebno je dobro zaštiti kako putem njih ne bismo nepotrebno gubili toplinu. Kada je hladno, protok krvi je koncentriran najviše u trupu, prilikom čega se javlja oslabljena cirkulacija u glavi, rukama i stopalima.

Glavu je najbolje zaštiti kvalitetnom zimskom kapom. Vrat zaštitite šalom, koji se vrlo lako može navući preko lica te vam pružiti dodatnu zaštitu od hladnoće.

Dlanove zaštitite zimskim rukavicama koje se sastoje od kombinacije polipropilena i flisa ili vune, kako bi dlanovi zadržali toplinu bez pretjeranog znojenja.

Za vrijeme vježbanja na hladnoći i na otvorenom, svakako obucite odgovarajuću obuću, koja će vas štititi od hladnoće. Također, ona mora biti odgovarajuća za klizave, mokre, snježne i zaleđene uvjete na terenu po kojem se krećete.  Kada birate zimsku obuću, odaberite za jedan broj ili pola broja veće nego što biste inače odabrali. Na taj način omogućit ćete sebi dovoljno mjesta za nošenje debelih zimskih čarapa ili duplih običnih čarapa.

Iako je zima i možda vam se ne čini da gubite puno tekućine, svejedno je potrebno unositi dovoljno tekućine kako ne biste dehidrirali. Pijte vodu ili izotonična sportska pića prije, za vrijeme i nakon vježbanja, čak i onda kada ne osjećate žeđ.

OZNAKE:
PODJELI:

Ostavi komentar