Preskakanjem užeta vježbate mišiće ruku, nogu i trbuha, a vježba vrši manji pritisak na zglobove od trčanja. Također, velika prednost je to da možete vježbati i kod kuće.

U početku će vam se možda činiti teško i naporno budući da je ovo kardio trening te zahtijeva barem malo kondicije, no, nemojte odmah odustati. Svaki dan pokušajte vježbati što više, počevši sa 20 sekundi prvoga dana.

Obratite pažnju na to da su ručke užeta lagane i od mekanog materijala kako biste što lakše preskakali i upravljali njim. Nadalje, mekani, ali ne i glatki materijal pomoći će vam da se ruke ne znoje kako vam uže ne bi skliznulo za vrijeme vježbe. Što se dužine tiče, to mjerite na način da vijaču raširite, sa stopalima stanete na sredinu, a kada uže rastegnete krajevi ručki vam moraju doći tačno do pazuha. Ako vam je vijača prekratka nećete uspjeti dovoljno okrenuti oko sebe, a ako je predugačka postoji velika mogućnost da ćete se zapetljati.

Ovo je tjelovježba za cijelo tijelo i sve mišiće. Prilikom skakanja pokušajte držati mišiće trbuha stisnutima kako biste lakše oblikovali tu skupinu mišića. Budući da zahtijeva rad cijeloga tijela računajte na to da tokom preskakanja trošite dosta energije pa sat vremena prije unosite dovoljno proteina i ugljikohidrata kako bi vaše tijelo moglo lakše trošiti kalorije i kako biste vi uspjeli duže vježbati, odnosno skakati.

Preskakanje užeta je kardio vježba i zato prilikom skakanja jačate srce i poboljšavate srčani te krvožilni sistem. Također, 15-20 minuta ove tjelovježbe dnevno ojačati će i dišni sistem budući da je pravilno disanje vrlo bitno kako biste uspjeli što više puta preskočiti ovu prepreku.

OZNAKE:
PODJELI:

Ostavi komentar