Dnevno se preporučuje pojesti između 3 i 6 porcija voća i povrća, no većina ljudi jede mnogo manje, a pojedini i nikako u toku dana.

Zbog ubrzanog načina života, zdrava ishrana pala je u drugi plan. No, sve ima svoje posljedice pa i to. Evo šta se događa s našim tijelom ako ne jedemo dovoljno voća i povrća:

Često ćemo biti mrzovoljni

Ako je naš organizam mrzovoljan i mi smo. Razlog tome je što tijelo ovisi o glukozi iz voća i povrća kao i o ugljikohidratima koji se nalaze u njima. Bez dovoljno vlakana s kojim nas opskrbljuje voće i povrće, probavni sistem će teško funkcionirati. Voće i povrće potiče našu probavu, izbacuju zaostale toksine i poboljšavaju snagu našeg imuniteta. Bez vlakana, moguća je pojava zatvora, jer voće i povrće potpomažu probavu hrane.

Debljat ćemo se

Iako i voće i povrće ima mali udio kalorija, ono nas zasiti. Ako ga ne konzumiramo, okretat ćemo se brzim obrocima koji organizam nikako neće moći zadovoljiti i zbog toga ćemo stalno biti u potrazi za nečim slatkim ili slanim.

Padat će imunitet

Obzirom na broj vitamina i minerala koji se kriju u voću i povrću, bez njih naš imunitet neće imati potrebnu podršku. Zbog toga ćemo se lakše moći i razboliti. Osim toga, antioksidansi koji se nalaze u ovim namirnicama djeluju protuupalno, a čuvaju i našu kožu čistom i zdravom.

Nećemo biti sretni

Jedno je istraživanje pokazalo kako su osobe koje su jele više voća i povrća bile sretnije od onih koji nisu. Iako povezanost nije definirana, smatra se da su i za sreću zaslužni već spomenuti antioksidansi.

OZNAKE:
PODJELI:

Ostavi komentar