Cvekla potiče s obala Sredozemlja, a koristili su je i drevni narodi koji su vrlo rano shvatili ljekovitu moć ovog povrća. Lako se priprema, a sadrži niz vitamina i minerala, bjelančevine, masti i ugljikohidrate.

Od vitamina su najzastupljeniji B1, B2, C i vitamin B12. Specifične je crvene boje koja potiče od antocijana. Ovaj sastojak u organizmu utiče na regeneraciju krvi, a studije su dokazale da cvekla djeluje antikancerogeno.

Ako imate problema s demineralizacijom kostiju i zuba, cvekla je rješenje za vas. Prisutnost joda čini je izvrsnim lijekom i protiv ateroskleroze i prijevremenog starenja kože.

Ljekovitost cvekle potiče od njenih sastojaka - betanina i betaina. Oni regulišu krvni pritisak, smanjuju holesterol, održavaju krvne stanice u dobrom stanju i potiču rad jetre.

Cvekla je odličan izbor za liječenje anemije kod djece i mladih osoba, jer obiluje željezom. Povoljno djeluje i na rad crijeva, jer sadrži celulozu i pektin. Sok od cvekle ima posebnu vrijednost, jer učinkovito djeluje na niz bolesti. Krijepi i jača cijeli organizam i djeluje povoljno na metabolizam.

OZNAKE:
PODJELI:

Ostavi komentar