Odgovarajuća higijena iznimno je važna u sportu. Ovisnici o vježbanju u teretani ili fitnes centru imaju neke prilično odbojne navike, koje uz to zaista mogu i oslabiti vaš imunitet.

U svakoj teretani bi trebalo da se poštuju osnovna pravila što se tiče higijene, kako prostora, tako i sprava za vežbanje. Osobe koje tu vežbaju na taj način mogu sprečiti nastanak oboljenja kao što su infekcije kože, prehlade i razna virusna oboljenja.

Kupite kvalitetniju bocu

Plastične boce za vodu zadržavaju bakterije, pa odaberite sigurnije boce, napravljene od kvalitetnijih materijala. Također, bočicu u kojoj držite vodu i iz koje pijete temeljito očistite nakon korištenja.

Čiste ruke

Neovisno o tome jeste li se odlučili za često brisanje opreme ili radije perete svoje ruke ili čak kombinujete oboje, čiste ruke mogu spriječiti štetu koju uzrokuju bakterije iz teretane. Svoj prostor vježbanja održavajte urednim i čistim i bit ćete zaštićeni. Nakon korištenja svake sprave ili utega, koristite tekućinu za dezinfekciju ruku ili vlažne maramice.

Očistite svoju opremu

Prljave, znojne i vlažne torbe koje nosite u teretanu pogoduju razvoju gljivica. Izbjegnite kontaminaciju svoje torbe tako što ćete znojnu odjeću staviti u plastičnu vrećicu, zatim u torbu. Nemojte zaboraviti na patike kao i odjeću. I njih možete staviti u plastičnu vrećicu prije ubacivanja u sportsku torbu. Kada dođete kući, očistite ih sredstvom za dezinficiranje, neka se osuše na zraku i spremne su za sljedeće korištenje.

Oprez pri tuširanju

Ako se tuširate u teretani, na nogama je preporučljivo nositi japanke. Iako ne nude potpunu zaštitu, ipak će vas do određene mjere zaštititi.

Odmorite

Nemojte ići u teretanu kada ste prehlađeni. Također, ako imate otvorenu ranu, nemojte riskirati infekciju inzistiranjem na vježbanju.

Izbjegavajte bazene

Ako imate otvorenu ranu ili kožnu infekciju izbjegavajte bazene. Ne samo da možete prenijeti bakterije već ste i podložniji bakterijama koje se već nalaze u vodi.

OZNAKE:
PODJELI:

Ostavi komentar