U svakoj teretani nalazi se gomila sprava koje koristimo, a da prije toga nismo saznali osnovne informacije čemu one služe, kako se pravilno koriste i što se postiže vježbom na njima. Svako ima svoje omiljene sprave i one koje radije izbjegava. Pokretna traka ili traka za trčanje je jedna od omiljenijih.

Osobe koje se žele osloboditi suvišnih kilograma, a još uvijek ne spadaju u skupinu pretilih, mogu koristiti samo traku. Treneri uvijek preporučuju kombinaciju trake i drugih sprava. Najbolje je kombinovati vježbe snage (utezi, sprave s podizanjem težine), aerobne vježbe (hodanje, skakanje, trčanje) i vježbe istezanja.

Ako smatrate da vam za postizanje bolje kondicije nije dovoljna samo traka za trčanje, najbolje da prije nje radite vježbe snage sa postepenim povećanjem broja ponavljanja vježbi i opterećenja. Ako želite ubrzati sagorijevanje kilograma kombinujte vježbanje na traci, biciklu i steperu sa vježbama snage.

Vježbanje na traci pozitivno utiče na razvoj kardiovaskularnog sistema dovodeći do velike potrošnje energije i sagorijevanja masnih naslaga, snižava krvni pritisak, razinu holesterola i ubrzava cirkulaciju, pojačava djelovanje antioksidanata koji neutraliziraju djelovanje slobodnih radikala, smanjuje se opasnost od srčanog i moždanog udara.

Traka za trčanje se ne preporučuje pretilim osobama, jer ova aktivnost za njih predstavlja prekomjerno opterećenje na kardiovaskularni sistem, zglobove, tetive i ligamente. Osim njih ne preporučuje se ni osobama koje imaju problema s koljenima.

OZNAKE:
PODJELI:

Ostavi komentar