Iako je voli i konzumira veliki broj ljudi, rašireno je mišljenje da je ljuta hrana izrazito štetna po zdravlje. No, uprkos tome što može imati niz zdravstvenih nuspojava, brojna su istraživanja pokazala da ipak ima mnogo više pozitivnih učinaka na zdravlje.

ZA

Iako liječnici, čim se pojavi neki probavni problem, savjetuju izbjegavanje ljute hrane, konzumiranje takve hrane zapravo ima cijeli niz dobrobiti za gastrointestinalni sistem i zdravlje općenito.

Dio pozitivnih efekata može se pripisati čiliju ili njegovoj bioaktivnoj komponenti kapsaicinu koji ima antimikrobna, protuupalna, protutumorska i antioksidativna svojstva. Kapsaicin može smanjiti rizik od nakupljanja holesterola u žilama, što pomaže u prevenciji srčanih bolesti. Osim toga, on ima sposobnost da ubrza protok krvi u žilama zato što blokira gen koji inače sužava žile.

Nije kapsaicin jedini sastojak ljutih začina koji ima pozitivan učinak na zdravlje. Tu je i kurkuma, ljutkasta indijska začinska biljka koja sadrži moćan antioksidans kurkumin koji štiti od niza bolesti, no naročito je važno njegovo izrazito protutumorsko i protuupalno djelovanje zbog čega je od velike pomoći osobama oboljelim od artritisa i drugih upalnih bolesti. Ljuta hrana pomaže i u mršavljenju.

PROTIV

Uprkos brojnim dokazima o pozitivnim učincima ljute hrane, postoje i oni koji tvrde da, naročito ako se jede u prevelikim količinama, može biti veoma štetna. Na primjer, ljuta hrana sama po sebi ne izaziva žgaravicu, ali je može pogoršati ako taj problem već postoji. Uz to, kod nekih ljudi takva hrana može imati laksativni učinak te izazvati proljev. Jedna od nuspojava ljute hrane je to što djeluje nadražujuće te odmah pokreće crijeva čim u njih uđe hrana, što za posljedicu ima "trčanje na zahod".

Još jedna nezgodna pojava je to što oštri začini, iako jelu daju intenzivan okus, s vremenom mogu otupjeti okusne pupoljke zbog čega osjet okusa postaje oslabljen te razlikovanje nijansi u okusima postaje otežano ili posve izostaje. Jedan od dokazanih negativnih učinaka ljute hrane, a za koji mnogi možda ne znaju je taj da izaziva nesanicu, naročito ako se jede u večernjim satima.

Izuzetno ljuta hrana može izazvati osjećaj pečenja na koži i sluznicama, većinom u usnoj šupljini, a ponekad može ostaviti i ranice od pečenja na usnicama i desnima. Može izazvati i kontaktni dermatitis na koži ruku s oticanjem, crvenilom i osjećajem boli. Nije preporučljivo jesti ljutu hranu ako patite od hemoroida, jer naše tijelo ne može razgraditi kapsaicin pa, pri izlasku iz tijela, može oštetiti sluznicu rektuma.

OZNAKE:
PODJELI:

Ostavi komentar