Pred spavanje izbjegavajte obilne, masne i začinjene obroke. Ukoliko to ne učinite teško da ćete zaspati, a i ako zaspete budit ćete se nekoliko puta tokom noći. Pa koje je to namirnice najbolje jesti za ugodniji san?

Puretina

Puretina je izuzetno vrijedna i lako probavljiva namirnica s malo masti, a puno visokokvalitetnih proteina. Sadrži i vitamine B skupine o kojima ovisi proizvodnja energije. Može se pohvaliti i sastojcima koje potiču dobar san i objašnjavaju zašto su pojedinci umorni nakon što se najedu puretine. To je triptofan koji potiče produkciju za san vezanog hormona melatonina.

Kamilica

Kamilica je, uz zeleni čaj, možda jedan od najkonzumiranijih čajeva širom svijeta, a osim što je dobra za probavu, kamilica smiruje i pomaže da se opustimo te zbog toga i da lakše zaspimo.

Banana ili avokado

Kalij može biti od pomoći onima koji se često bude tokom noći. Kada govorimo o kaliju, većina ljudi se automatski sjeti banana, no postoji niz drugih namirnica koji su također dobar izvori kalija poput zelenog povrća, graha i avokada.

Losos i tuna

Postoji snažna veza između dugotrajnog dnevnog umora i manjka D vitamina. Postoje i neke namirnice koje su izvor vitamina D, poput lososa i tune, a tu su i dodatci prehrani.

Špinat, blitva, kelj, kupus

Puni su vitamina B i magnezija, sve što je dobro za ugodan san.

Bademi

Oni su puni triptofana i magnezija koji smiruje. Grickajte ih prije spavanja ili ih kombinujte sa salatama i jogurtima.

OZNAKE:
PODJELI:

Ostavi komentar