Curry je jedan od začina koji se često koristi u obrocima koji imaju azijske korijene, budući da i vuče porijeklo iz toga dijela svijeta. U Evropi je svoju popularnost počeo sticati tek u 20. stoljeću, a na našim prostorima posljednjih decenija.

Curry je zapravo začinska mješavina koja može sadržavati od 5 do 30 različitih začina. Osnovu većine curry mješavina čine korijander, kurkuma, kim i piskavica. Ovisno od recepture dodatni sastojci mogu biti čili, đumbir, češnjak, komorač, klinčić, gorušica, kardamom, muškantni oraščić, cimet, crveni i crni papar.

Nutritivna vrijednost curryja

U 100 grama curry praha dobiva se 325 kcal/1360 kJ energije. Što se tiče makronutrijenata, curry ima visok udio proteina: 58% ugljikohidrata, 14% masti i 12,6% bjelančevina. Budući da se radi o mješavini probranih začina, curry je odličan izvor minerala među kojima se ističu mangan, željezo, bakar, magnezij, kalcij, fosfor, selen i cink.

Od vitamina odličan je izvor vitamina E, vitamina K, folne kiseline, dobar je izvor vitamina C, niacina, tiamina, riboflavina i kolina. U sastavu curryja na 100 g nalazi se 33 g dijetalnih vlakana, 592 mg β-karotena i 72 mg fitosterola.

Zdravstvene prednosti curryja

Curryju se pripisuje niz pozitivnih učinaka na zdravlje, među kojima su prevencija razvoja karcinoma, zaštita od razvoja srčanih bolesti, smanjenje simptoma Alzheimerove bolesti, smanjenje bolnih stanja i upalnih procesa, održavanje zdravlja kostiju, zaštita imuniteta od bakterijskih infekcija te povećanje sposobnosti jetre da čisti organizam od toksina.

Vjerojatno najvrijedniji sastojak curryja je kurkuma kojoj se pripisuje preko 600 pozitivnih učinaka na ljudsko zdravlje. Naučnici su potvrdili da je kurkumin, aktivni sastojak kurkume, povezan sa smanjenjem plaka kojeg slobodni radikali pohranjuju u živčanim putanjama u mozgu. Tako se potiče imunološki sistem da eliminira aminokiseline koje potiču stvaranje tog plaka te tako smanjuju kognitivno propadanje i smanjuju opasnost od razvoja Alzheimerove bolesti. Kurkumin je pozitivan agent u smanjenju upalnih procesa i bolnih stanja, posebno kod reumatoidnog artritisa.

Dva sastojka koji se nalaze u curryju kardamom i bosiljak, okarakterizirana su kao vazodilatatori koji pozitivno utječu na zdravlje srca i krvožilnog sistema.

Korijander koji se nalazi u curryju ima dobro istražen začin koji ima antibakterijsko djelovanje, posebno u slučajevima zaraženosti bakterijom Escherichia coli i drugim bakterijama koje utječu na zdravlje probavnog trakta i crijeva.

OZNAKE:
PODJELI:

Ostavi komentar