Naši zglobovi su neophodni za kretanje. Ako imamo probleme s zglobovima, tada je mogućnost kretanja vrlo ograničena. Posebno su teška udarna opterećenja, odnosno iznenadna, tvrda opterećenja. 

Uprkos tome, i kod bolova u zglobovima moguće su sportske aktivnosti, ako se ispravno provode, ako se uvede nekoliko izmjena i ako smo dosljedni.

Ljudsko tijelo ima oko 140 zglobova, a najpoznatiji su laktovi, gležnjevi, ručni zglobovi, kukovi, koljena, ramena ili kralješnica. Kod većine osoba zglobovi funkcionišu bez problema, dok ne dođe do oštećenja.

Najpoznatija oboljenja zglobova su reuma i artroza, ali i preopterećenje zbog previše vježbanja ili zbog loše izvedenih vježbi, što može štetiti našim zglobovima. 

Iako imate problema s zglobovima, vježbanje je ipak moguće i potrebno ga je provoditi. 

Ako postoji oštećenje zgloba tada je potrebno pronaći aktivnost kod koje postoji samo malo opterećujućeg kretanja. Najbolji primjer za to je plivanje. Ne dolazi do tvrdih udarnih opterećenja, a u vodi je težina našeg tijela smanjena pa ne dolazi do opterećenja zglobova.

Alternativa tome je aqua-gimnastika. Ona je prije svega za osobe s prekomjernom tjelesnom težinom, jer zbog otpora vode iziskuje napor, a ne opterećuje jako zglobove, ali ne mora se uvijek raditi o aktivnostima u vodi. Postoje i druge mogućnosti kako vježbati a da se štede zglobovi. Tu su npr. vožnja biciklom, gimnastika, vježbe s thera-band trakom.

Najbolje bi bilo da liječnik pogleda zglob s kojim imate problema. Tako se onda može izabrati aktivnost kod kojeg se taj zglob ne opterećuje. Nije dobra ideja da se npr. kod bolova u ramenu igra tenis. Tu bi, na primjer, bilo bolja trčanje koje ipak nije dobro za bolove u koljenima.

OZNAKE:
PODJELI:

Ostavi komentar