Možda i niste čuli za Vipassanu, ali zasigurno jeste za mindfulness meditaciju. No, jeste li znali da mindfulness postoji već hiljadama godina na istoku pod svojim pravim imenom -  Vippassana meditacija.

U ovom sve stresnijem svijetu, pronaći mir postaje sve privlačnije. Sve veći broj ljudi širom svijeta okreće se mindfulnessu kako bi poboljšali performans, produktivnost i povećali sreću.

Vipassana znači uvid ili bistar pogled. Radi se o tome da pokušavamo vidjeti svijet kakav zaista jeste, bez osuđivanja, rasprava ili tumačenja. U budističkoj tradiciji, ovaj oblik meditacije služi kako bi pružio uvid u pravu prirodu stvarnosti. Nije riječ o prirodi u samo teoretskom smislu. Ovo je vrsta meditacije koju je Buddha koristio dok je sjedio zadubljen u prirodu ispod drveta.

Nema ničega složenog kada je u pitanju ova vrsta meditacije, zapravo ona je veoma jednostavna. Ona od nas traži da budemo svjesni i promatramo ono što se događa u sadašnjem trenutku. Za vježbu, samo pronađite udobno mjesto i dišite normalno, bez ikakvog dodatnog truda. Zatim usredotočite svoju pažnju na uspon i pad trbuha.

Ovo je mjesto gdje bi vaša pažnja trebala ostati, zato što je to jedino što bi se trebalo događati u ovom trenutku. Misli bi vam trebale biti u cijelosti fokusirane na rast i pad, a za to vrijeme imajte mantru "uspon….pad". U trenu kada um odluta, kao što neizbježno hoće, misli tada promatraju koju god distrakciju i označe je u svom najjednostavnijem obliku.

Na primjer, ako postoji glasan zvuk koji vam oduzima pažnju dajte etiketu toj misli - slušanje. Ako je ometanje unutrašnje, poput misli o prošlosti Ili budućnosti, prihvatite i označite te misli kao sjećanje i planiranje. Zamisao svega jeste ne kažnjavati se radi distrakcija već ih samo biti svjestan, dati im oznaku i vratiti se unazad na uspon i pad daha.

Spustite svoj mobitel i samo dišite, dopuštajući svom umu da se utiša i mislima da pristignu u trenutak. Pokušajte ovo svaki dan malčice duže i pomatrajte što će se dogoditi.

Često smo ometani i stoga u cijelosti odsječeni od sadašnjeg trenutka u kojem ne vidimo stvari kakve zaista jesu. Dodatno, davanje čisto proizvoljnih značenja svakome i svemu što susrećemo odvodi nas još dalje od istine.

Na primjer, često mislimo da je pranje suđa vrlo iritantan svakodnevni zadatak. Stoga dajemo negativnu oznaku i moguće budemo iziritirani dok peremo suđe. Umjesto toga, Vipassana meditacija ohrabruje nas da mislimo o ovom zadatku kao o nečemu što nije ni dobro ni loše već jednostavno - pranje suđa.

Nijedan zadatak nije sam po sebi dobar ili loš, stvar je u mislima koje imamo o njemu koje ga čine dobrim ili lošim. Ukoliko smo svjesni ovih misli i ako se odmaknemo od negativnih asocijacija, možemo pomaknuti svoj um dalje od nezadovoljstva.

Za mindfulness se pokazalo kako ima nevjerojatne prednosti. Od popravljanja raspoloženja i ublažavanja depresije do smanjenja fizičke boli. Prisutnost u sadašnjem trenutku umiruje negativne misli koje nas čine vezanima za prošlost ili budućnost. 

OZNAKE:
PODJELI:

Ostavi komentar