Tokom jeseni zbog hladnijeg vremena pada otpornost organizma, a posljedice dolaze u obliku prehlada i viroza. Stoga je bitno uvijek unositi dovoljnu količinu vitamina i minerala i uravnoteženo jesti.

Najbolje je jesti sezonsko voće i povrće, a jesen nam nudi široki spektar zdravih namirnica.

Jabuka

U jesen su jabuke najsvježije, te se one nalaze među najrasprostranjenijim vrstama voća (postoji 10.000 sorti jabuka). Plod jabuke je bogat hranjivim sastojcima poput vode, vitamina, minerala i vlakana. Jabuka nam pomaže kod probave, pospješuje imunološki sistem i pomaže u sprečavanju nastanka karijesa.

Kruška

Ovaj simbol jeseni među voćem je bogat vitaminima, mineralima, a i jedan je od ploda s najviše vlakana. Vlakna najviše pomažu da probava bude regulisana, te ju je zato dobro davati i maloj djeci. Jedini nedostatak je što se kruške brzo kvare kad sazriju i treba ih čuvati u hladnjaku.

Kesten

Sada je najbolje vrijeme da se uputite u prirodu i uberete kestene. Oni najviše obilježavaju jesen i prvu hladnoću, a i tako su ukusni. Pitomi kesteni su blagog, slatkastog okusa i za razliku od ostalih orašastih plodova jedini su koji sadrže vitamin C. Kesten se i zbog svojih ljekovitih svojstava koristi u farmaceutskoj industriji.

Grah

Jesen je najbolje doba za ljubitelje mladog graha. On se puno lakše i potpunije kuha i ne mora se namakati. Grah je najbolji izvor proteina i B vitamina, a sastojci pomažu u očuvanju krvnih žila, uravnotežuju šećer u krvi i pozitivno djeluju na mentalno zdravlje.

Kupus

Ovo povrće bogato je vitaminom C, beta-karotenom, mineralima, kalijom, željezom, magnezijom. Tokom hladnih dana najbolje čuva imunitet od raznih prehlada i bolesti. Salatu od kupusa probajte uvrstiti u svoj jelovnik da bi ojačali imunitet.

Tikva

Ovaj plod izrazito je narančaste boje i pun je ljekovitih i hranjivih sastojaka. Tikva je bogata beta-karotenom koji je najvažniji sastojak za zdravlje kože. Njeno meso sadrži i kalij, vlakna, magnezij i vitamine B, C, E i K. Ona također sprečava infekcije te suprimiraju razvitak gljivice Candida albicans, odgovorne za vaginalne infekcije žena.

Šipak

Bogat je antioksidansima (puno više nego zeleni čaj), vitaminom C, folnom kiselinom, kalijem. Šipak pomaže u problemima sa srcem, a kod anemičnih osoba podiže razinu željeza u kratkom roku.

Mandarine

Ovo ukusno voće odličan je saveznik kod prehlada i viroza. Bogate su vitaminom B, kalcijem, magnezijem, cinkom i kalijem. Kora mandarine nekoć se koristila kako bih se ublažili bolovi u trbuhu, a danas se najčešće upotrebljavanja u pravljenju eteričnih ulja.

OZNAKE:
PODJELI:

Ostavi komentar