Tokom jeseni zbog hladnijeg vremena pada otpornost organizma, a posljedice dolaze u obliku prehlada i viroza. Stoga je bitno uvijek unositi dovoljnu količinu vitamina i minerala i uravnoteženo jesti.
Najbolje je jesti sezonsko voće i povrće, a jesen nam nudi široki spektar zdravih namirnica.
U jesen su jabuke najsvježije, te se one nalaze među najrasprostranjenijim vrstama voća (postoji 10.000 sorti jabuka). Plod jabuke je bogat hranjivim sastojcima poput vode, vitamina, minerala i vlakana. Jabuka nam pomaže kod probave, pospješuje imunološki sistem i pomaže u sprečavanju nastanka karijesa.
Ovaj simbol jeseni među voćem je bogat vitaminima, mineralima, a i jedan je od ploda s najviše vlakana. Vlakna najviše pomažu da probava bude regulisana, te ju je zato dobro davati i maloj djeci. Jedini nedostatak je što se kruške brzo kvare kad sazriju i treba ih čuvati u hladnjaku.
Sada je najbolje vrijeme da se uputite u prirodu i uberete kestene. Oni najviše obilježavaju jesen i prvu hladnoću, a i tako su ukusni. Pitomi kesteni su blagog, slatkastog okusa i za razliku od ostalih orašastih plodova jedini su koji sadrže vitamin C. Kesten se i zbog svojih ljekovitih svojstava koristi u farmaceutskoj industriji.
Jesen je najbolje doba za ljubitelje mladog graha. On se puno lakše i potpunije kuha i ne mora se namakati. Grah je najbolji izvor proteina i B vitamina, a sastojci pomažu u očuvanju krvnih žila, uravnotežuju šećer u krvi i pozitivno djeluju na mentalno zdravlje.
Ovo povrće bogato je vitaminom C, beta-karotenom, mineralima, kalijom, željezom, magnezijom. Tokom hladnih dana najbolje čuva imunitet od raznih prehlada i bolesti. Salatu od kupusa probajte uvrstiti u svoj jelovnik da bi ojačali imunitet.
Ovaj plod izrazito je narančaste boje i pun je ljekovitih i hranjivih sastojaka. Tikva je bogata beta-karotenom koji je najvažniji sastojak za zdravlje kože. Njeno meso sadrži i kalij, vlakna, magnezij i vitamine B, C, E i K. Ona također sprečava infekcije te suprimiraju razvitak gljivice Candida albicans, odgovorne za vaginalne infekcije žena.
Bogat je antioksidansima (puno više nego zeleni čaj), vitaminom C, folnom kiselinom, kalijem. Šipak pomaže u problemima sa srcem, a kod anemičnih osoba podiže razinu željeza u kratkom roku.
Ovo ukusno voće odličan je saveznik kod prehlada i viroza. Bogate su vitaminom B, kalcijem, magnezijem, cinkom i kalijem. Kora mandarine nekoć se koristila kako bih se ublažili bolovi u trbuhu, a danas se najčešće upotrebljavanja u pravljenju eteričnih ulja.
Ostavi komentar