Kupus kao niskokalorično, a superhranjivo povrće jedinstven je spoj vitamina A, B, C, E i K, minerala (mangana, selena, kalcija, kalija, magnezija), omega-3 masnih kiselina i ljekovitih sumpornih tvari (najpoznatiji je sulforafan) koje štite od raka.

Kupus je prava blagodat za imunitet i probavu, a prozvan je i antistresnim povrćem. Već jako dugo vremena je poznata ljekovitost kupusa, kako onog svježeg tako i ukiseljenog koji je u našim krajevima tradicionalna domaća delicija u hladnim danima. Rasol od kiselog kupusa preporučuje se kao pročišćujuća kura za organizam.

Kiseli kupus našao se i na popisu namirnica za bolji seks. Jedete li sirovo kiselo zelje dvaput na dan, probudit ćete, tvrde stručnjaci, svoj libido. Izvrstan je izvor vitamina C i K, kalija i kalcija. Mnogo prije nego što su naučnici otkrili vitamin C, moreplovci su sa sobom nosili bačve kiseloga kupusa kako bi spriječili skorbut.

Kiseli kupus prozvan je metlom za želudac i crijeva, a ujedno jača živce i potiče stvaranje krvnih stanica. Bakterije mliječne kiseline iz kiselog kupusa održavaju crijevnu floru zdravom, a time i cjelokupan tjelesni imunitet. Da bi se očuvale hranjive tvari i probiotici, te radi lakše probavljivosti, preporučuje se jesti kiseli kupus sirov, bez kuhanja.  U pročišćujućim kurama za detoksikaciju organizma, umjesto međuobroka možete popiti čašu soka od kiselog kupusa.

OZNAKE:
PODJELI:

Ostavi komentar