Kada smo nervozni savjet koji smo uglavnom dobivali od većine ljudi je da udahnemo duboko nekoliko puta ne bismo li se opustili. Disanje je jedina naša funkcija koja je naglašeno i voljna i autonomna. To znači da dišemo kada na to ne obraćamo pažnju, ali i da disanje voljno možemo zaustaviti, produbiti, ubrzati…

Tehnikom disanja djelovat ćemo i na funkciju srca i drugih organa koji rade autonomno. Opuštenijim disanjem opustit ćemo i obnoviti pravilnu funkciju autonomnih organa.

Kod Bhramari pranayami tehnike disanja, proizvodi se zvuk nalik zujanju pčele. Kranijalni živac X (Nervus vagus) u toj vježbi disanja biva stimuliran na rad u zoni dijafragme, ali i u grlu usljed vibracije proizvedenog zvuka. Nervus vagus je odgovoran za pravilan rad mnogih unutrašnjih organa (disanje, rad srca, probava…).

Nekoliko bitnih crtica o tom živcu:

Izrazito je važnog utjecaja na naš imunološki sistem i upalne procese
Komunicira s mozgom o stanju organa koje osluškuje
Stimulira mimiku lica i uljuđenu verbalnu komunikaciju
Rad mu remete hormoni povezani s kortizolom (hormonom stresa)

Isključivanje rada i disfunkcija ovog živca može uzrokovati ozbiljne psihičke poremećaje i dovesti do poremećaja težine, motorike, rada unutrašnjih organa i poremećaja endokrinog sistema:

Poremećen rad lutajućeg živca uzrokuje sindrom propusnih crijeva, povećanje težine i apetita, nepravilnu probavu, čireve na želucu i crijevima, osjetljiv želudac, napuhanost, previše kiseline i žgaravicu, gastritis… Stimulacija kranijalnih živaca omogućuje smanjenje težine zbog osjećaja sitosti.

Brahmari pranayama se svrstava u vježbu disanja izrazito antidepresivnog djelovanja. Za teže slučajeve depresije preporučuje se prakticirati je 20-ak minuta dnevno. Započinje se sa 5 udaha dnevno i taj se broj polako iz dana u dan povećava. Vježba je simpatična i rado je praktikuju i djeca. Dobri se rezultati postižu jedino redovnim (svakodnevnim) izvođenjem.

Evo kako se izvodi:

Sjesti uspravnih leđa.
Palčevima zatvoriti uši i sa ostalim prstima prekriti očne kapke.
Udahnuti duboko kroz obje nosnice.
Držeći cijelo vrijeme usta zatvorena, izdisati proizvodeći dugačak, ravnomjeran zvuk poput zujanja pčele
Osluškivati zujanje i mijenjati visinu zvuka. S vremenom će se pronaći zvuk koji odgovara.
Neka izdah bude spor i ujednačen.
Osjetiti vibraciju zvuka i biti samo toga svjestan.
To je jedan ciklus. Započeti s pet ciklusa i postepeno povećavati njihov broj.

Bhramari uljepšava glas pa je posebno koristan učiteljima, glumcima i pjevačima, stimulira srčanu čakru, opušta mentalnu napetost, izdahom stimulira Nervus vagus, djeluje snažno protiv depresije, otklanja uznemirenost, ljutnju i frustraciju, pa je zato preporučljivo praktikovati ovu vježbu i kod problema s nesanicom i visokim krvnim pritiskom.

OZNAKE:
PODJELI:

Ostavi komentar