Jasno i strogo određeni položaji ruku - mudre utiču na energetske tokove našeg tijela i time nam značajno mogu olakšati mnoge tegobe te umiriti um i duh. 

Sigurno smo svi nekada videli jogije u meditaciji s određenim položajem prstiju. Postoje mudre koje su upravo podrška za viša stanja svijesti pa su, samim tim, i dobra podrška meditaciji. Ali, osim toga, neke mudre se mogu praktikovati radi iscjeljenja određenih poremećaja u tijelu ili kao podrška liječenju određenih bolesti.

Dlanovi i prsti važan su dio naše neverbalne komunikacije. Osim gestova koje koristimo dok govorimo, staviti dlan na predio grudi, recimo, gest je koji pokazuje duboku naklonost i u nama izaziva takve osećaje. Kada nas nešto boli, prirodno stavljamo dlanove na taj dio tela i radimo baš ono što nam neki energetičar radi, samo je njihova energija jača, svesnija i kanali čistiji.

Ruke su akcioni organ naše srčane čakre i dodirom izražavamo ljubav i baš tada osećamo silnu energiju koja izlazi iz naših dlanova i prstiju. U našim prstima ima puno nervnih završetaka, cijeli dlanovi imaju mnogo malih čakri koje se lako aktiviraju tako da možemo da osjetimo energiju u njima. Kada jogiji sastave prste na određeni način, oni također sprečavaju odlazak energije tako da ona ostaje u tijelu i, krećući se, budi glavne energetske centre (čakre).

Svaki prst povezan je s određenim elementom, a svaki element s određenim čakrama pa, samim tim, i s dijelom tijela. Kada prste spojimo na određeni način, tj. elemente spojimo na određeni način, naši nervni završeci komuniciraju tako da se kretanje energije usmjeri s ciljem koji želimo.

Mudre se mogu raditi maksimalno 45 minuta dnevno. Odjednom ili više puta po 10, 15 minuta. Mogu se i kombinovati. Postoje mudre koje možemo raditi u akutnim situacijama, onoliko koliko je potrebno dok se situacija ne smiri, recimo, u slučaju ubrzanog rada srca, prehlade, bolova. Ili, ako je u pitanju neko hronično stanje poput depresije, tada se mudre rade određeni period.

OZNAKE:
PODJELI:

Ostavi komentar