Stres je jedan od glavnih faktora nastanka raznih modernih bolesti: od dijabetesa, visokog krvnog pritiska do pojave malignih oboljenja. No, osim pogubnog djelovanja na naše tjelesno funkcionisanje, stres ima negativan utjecaj i na funkcionisanje našeg mozga.

Međutim, ako se sa stresom suočimo na zdrav način, možemo sačuvati naše mentalno zdravlje i općenito spriječiti negativne posljedice. Evo nekoliko fizičkih aktivnosti koje su najbolje u borbi protiv stresa.

Brzo hodanje - već sa 10 minuta brzog hodanja može se značajno doprinijeti poboljšanju raspoloženja i smanjenju štetnog djelovanja stresa na organizam.

Trčanje - ako vam zglobovi to mogu podnijeti, trčanje je izvrstan način borbe protiv stresa.

Plivanje - ovo je aktivnost koja uključuje čitavo tijelo, izvrsna je za kardiovaskularni sistem te ima elemente treninga s otporom, jer voda čini otpor tokom kretanja.

Ples - mnogima najdraži oblik kretanja za koji vam treba samo neka dobra muzika. Uz to što je dobra fizička aktivnost, ples ima i snažnu društvenu komponentu, što također doprinosi smanjenju stresa i anksioznosti.

Vožnja bicikla - stvara malen pritisak na zglobove te je izvrsna aktivnost za zdravlje srca i krvnih žila.

Boks - Boksačka vreća ili sparing partner izvrstan su način za izbaciti stres, ljutnju ili bilo koju drugu negativnu emociju.

HIIT treninzi - ovo je vrsta treninga koja diže puls kombinacijom aerobnih, anaerobnih i elemenata snage u trening s nizom zdravstvenih prednosti.

OZNAKE:
PODJELI:

Ostavi komentar