Problem slabe cirkulacije može da se riješi vježbama istezanja za koje je dovoljno od 15 do 20 minuta dnevno. To je dobra gimnastika za sve krvne sudove, jer pomaže mehanizmu njihovog širenja i sužavanja.

U slobodno vrijeme, kod kuće možete da radite vježbe istezanja, sklekove, a napolju da vozite bicikl, ili da otplivate jedan školski čas na bazenu. Ni na poslu ne morate radno vrijeme da provedete u istom položaju: ustanite i prošetajte, savijte se ka naprijed, vrtite stopalima dok sjedite ukoliko osjećate bol u nogama.

Potrudite se da vam rutina nakon ustajanja ujutru postane petominutno masiranje akupunkturnih tačaka. Prvenstveno ušnih školjki, od kojih i treba da počnete, zatim pređite na ušne resice, a završite sa zglobovima i listovima.

Stručnjaci preporučuju nekoliko vježbi kojima će se znatno poboljšati cirkulacija, a tijelo održati u tonusu i kondiciji:

PROTEZANjE

Ujutru nemojte odmah ustajati iz kreveta, nego se prvo protegnite. Dobro istegnite ruke i noge.

RAZGIBAVANjE ZGLOBOVA

Vrtite šakama da razgibate zglobove. Dok stojite, stanite na prste i spuštajte se na pete osjećajući mišiće kako se zatežu. Ovo ponovite najmanje desetak puta.

VjEŽBE VRATA

Okrećite glavu nalijevo, zatim nadesno brojeći do 10. Nakon toga vrtite glavu ukrug, a vježbu završite spuštajući glavu dok ne dotaknete prsa. Ukoliko osjetite i čujete pucketanje u vratu ne brinite, to je znak da vježbe radite ispravno i da vam se ligamenti vrata uspešno razgibavaju.

SKLEKOVI

Prije jutarnjeg tuširanja uradite seriju od 10 sklekova. To će vam dati snagu neophodnu tokom dana.

PODIZANjE PETA I PRSTIJU

Vježba naizmenično podizanje prsti-peta je dobra za pumpanje krvi u noge kada osjetite utrnulost, peckanje ili bol u nogama. Sjedite s koljenima pod uglom od 90 stepeni u odnosu na pod. Zatim podignite prste od poda držeći pete na podu. Zatim ih spustite nazad na pod. Ponavljajte vježbu jednom nogom, a potom drugom nogom, a onda pokušajte da radite objema nogama u isto vrijeme, da biste konačno završili vježbu ljuljanjem s peta na prste.

KRUŽENjE STOPALIMA

Dok sjedite na stolici, okrećite stopalo u smjeru kazaljke na satu 10 puta. To će povećati fleksibilnost i dotok krvi u noge. Odmah ćete osjetiti poboljšanje cirkulacije i fleksibilnosti nogu.

VjEŽBE ZA ŠAKE

Istegnite i raširite prste na rukama. Stisnite šaku i držite nekoliko sekundi, zatim, opet raširite prste. To će spriječiti grčeve i omogućiti bolju cirkulaciju. Pustite zglob i kružnim pokretima okrećite ruku u ramenu, oko jednog minuta.

HODANjE

Hodanje je jedna od najboljih vježbi za cirkulaciju. Hodanje čini da se mišići nogu stežu i opuštaju i na taj način pumpaju krv u cijelom tijelu. Hodanje je lakši oblik vežbanja koji također snižava krvni pritisak. Počnite s kratkim šetnjama dva ili tri puta sedmično.

jBICIKL I PLES

Biciklizam je odličan za poboljšanje cirkulacije u donjem dijelu tijela. Ples možda nije svakodnevna vježba, ali je odličan za poboljšanje cirkulacije kroz cijelo tijelo.

OZNAKE:
PODJELI:

Ostavi komentar