Samo zdrava koža je lijepa koža. Njenoj mekoći i nježnosti doprinose, između ostalog, istovremeno dovoljna prisutnost sebuma (masti) i vode.

Sebum luče žlijezde lojnice kože te on stvara zaštitni sloj koji sprečava gubitak vode i tako doprinosi hidrataciji kože. Od važnosti je prisutnost nezasićenih masnih kiselina u sebumu pa se preporučuje u prehranu uključiti namirnice koje su njihov bogati izvor. To su maslinovo, bučino i kukuruzno ulje, orasi, bademi, lješnjaci, lanene, sezamove i suncokretove sjemenke i slično.

Nasuprot tome, jasno je kako se prehrana izuzetno siromašna mastima negativno odražava na sebum i zdravlje kože. I konačno, količina sebuma se smanjuje starenjem što neminovno dovodi do lošije hidratacije kože.

Gama-linolenska kiselina

Među nezasićenim masnim kiselinama koje pozitivno djeluju na hidrataciju kože posebno se svojim karakteristikama ističe gama-linolenska kiselina. Dovoljna prisutnost ove kiseline u koži čuva njenu elastičnost i štiti je od oštećenja.

Vitamini i mineralne tvari

Hidratacija kože ovisi o međudjelovanju brojnih vitamina i mineralnih tvari. Može se izdvojiti vitamin C koji učestvuje u stvaranju kolagena, vezivnog tkiva. Što je više kolagena u koži, ona je bolje hidratizirana. Vitaminom C obiluju paprike, borovnice i kupine.

Hidraciji kože doprinosi i vitamin B6. Ima ga u mesu, ribi, mlijeku i mliječnim proizvodima, žitaricama, zelenom lisnatom povrću i drugom. Od koristi su magnezij i kalcij koji se nalaze u mlijeku, jogurtu i povrću te željezo iz mesa i ribe.

Aminokiseline

U očuvanju dobre hidriratacije kože učestvuju aminokiseline (sastavni dijelovi bjelančevina). Značajnu ulogu igraju glicin, lizin i arginin jer, u poređenju s drugim aminokiselinama, najučinkovitije na sebe vežu vodu.

Glicin se stvara u organizmu i učestvuje u stvaranju kolagena. Ima ga u kostima, ligamentima i koži životinja. Zato je dobro tokom ljetnih vrućina u svoj jelovnik uvrstiti domaću supu od kostiju, ribu koja se jede s kostima (npr. girice) i onu jestive kože (poput lokarde i ugora).

Lizinom je izrazito bogato crveno meso. Nalazi se u jajima i ribi. Izvori arginina u prehrani su meso, riba, jaja, mlijeko, žitarice i mahunarke.

OZNAKE:
PODJELI:

Ostavi komentar