Tjelesne promjene se dešavaju tokom cijelog života, ali nemojte misliti da je broj kilograma bude jedini realni pokazatelj vaše kilaže. Daleko je bitnije utvrditi BFR (Body Fat Ratio) odnosno postotak mišića u odnosu na masti u organizmu.

Najčešća greška koja se događa je da osoba poslije određenog broja treninga stane na vagu i vidi isti broj kilograma kao i prije početka vježbanja pa zaključi da je utrošeni rad potpuno uzaludan.

Međutim, procesi koji su se za to vrijeme odvili u organizmu su mnogo važniji. Vaga možda pokazuje isti broj kilograma, ali velika je vjerovatnost da sada imate više mišića, a manje masti nego ranije. Ostaje još jedan veliki problem. Kako znati da vam se mijenja BFR? Izuzetno pouzdana metoda za određivanje postotka tjelesne masti je pregled uz pomoć sprave tzv. kalipera. Njime se provjerava debljina kožnog nabora na nekoliko mjesta na tijelu i zavisno od toga se izračunava BFR.

Međutim, ako vam kaliper nije dostupan, mala je vjerovatnost da ćete otići na neko specijalizirano mjesto samo radi ovakvog pregleda.

Sljedeća opcija su vage za mjerenje postotka tjelesne masti koje rade na principu puštanja slabe struje, ali kod njih vrijedi staro pravilo "koliko para toliko i muzike". 

Kućne varijante su prilično nepouzdane i netačne, baš kao i razne formule za izračunavanje postotka masti koje možete pronaći na internetu. Šta onda da učinite? Ono što možete zaista uraditi jeste da redovno mjerite vaše obime: obim grudi, nadlaktica, struka, stražnjice, butina. Ovim možete dobiti dosta dobar uvid u to da li se nešto dešava s vašim tijelom ili ne.

OZNAKE:
PODJELI:

Ostavi komentar