Ukoliko želite smršati evo nekoliko stvari na koje trebate paziti ako želite zaista da budete zadovoljni idući put kada stanete na vagu.

1. Jedi manje

To znači jedi manje praznih kalorija što će rezultirati smanjivanjem ukupne količine masti u i na tijelu. Najbolji i najefektniji način je lagano smanjivanje kalorija iz sedmice u sedmicu.

2. Povećaj unos proteina

Kada god ideš na tako veliku restrikciju kalorija, moraš povećati unos proteina, jer bi inače osim masti počeo gubiti i mišićnu masu. Pravilnim unosom proteina mišići ne samo da se neće smanjivati nego će nastaviti rasti i ostati čvrsti.

3. Periodična raspodjela ugljikohidrata

U programu za masu, nekoliko mjeseci je neophodno unositi veće količine ugljikohidrata kako bi se ubrzao proces izgradnje mišićne mase i osiguralo dovoljno energije za težak trening. No, u procesu definisanja izgrađene mišićne mase potrebno je smanjiti ugljikohidrate na gore opisani način.

4. Jedi češće i manje obroke

Jedan od odličnih načina brzog trošenja tjelesne masti je upravo to: jesti manje obroke i to 5-6 puta dnevno. Tako nikada ne preopteretimo organizam, a tijelo stalno dobiva dovoljne količine hrane i gradivne materije tako da nema potrebe stvarati zalihe.

5. Smanji ugljikohidrate pred spavanje

Ovdje mnogi čine veliku grešku. Posljednji obrok u danu bi trebao biti lagan i sa samo 15-20% ugljikohidrata. Svi znamo da pri spavanju metabolizam usporava i sav nepotrošeni obrok se skladišti u tijelu u obliku masti.

6. Povećaj kardio trening

Počni sa 20 minuta dnevno (prije i poslije treninga), a posebno ujutro kada tijelo troši najveće količine energije. Povećavaj intenzitet i vrijeme za 5 minuta više svake sedmice, sve dok ne budeš dostigao/la željenu težinu i izgled.

OZNAKE:
PODJELI:

Ostavi komentar