Redovno i umjereno vježbanje donosi brojne psihološke i fiziološke prednosti po naše zdravlje. No, s druge strane, prekomjerno vježbanje može imati negativne posljedice kao što su ovisnost o vježbanju i pretreniranost. 

Šta znači biti ovisan o vježbanju

Prekomjerno vježbanje može rezultirati smanjivanjem učinkovitosti imunološkog sistema u borbi protiv bolesti i povećanjem negativnog psihološkog raspoloženja. 

Ovisnost o vježbanju smatra se psihofiziološkom ovisnošću o redovnom programu vježbanja. Ovisnik o vježbanju gubi prednosti redovnog, umjerenog vježbanja. Nastupa poremećaj raspoloženja u slučaju odstupanja od redovnog rasporeda vježbanja.

Ovisnika o vježbanju kontroliše aktivnost, za razliku od kontrole nad aktivnostima. U poređenju s neovisnim vježbačima, ovisni vježbači prijavljuju nemir i stres prije vježbanja. Također, pokazuju veći stepen depresije, anksioznosti i opće nelagode ako odstupe od rasporeda vježbanja. Važno obilježje ovisnika je ustrajnost u vježbanju bez obzira na bol ili povredu.

Želite li izbjeći negativne posljedice prekomjernog vježbanja važno je pravilno rasporediti intenzitet te frekvenciju treninga i odmora.

Ko su ovisnici o vježbanju

Najustrajniji vježbač obično je ovisnik o vježbanju. On je vježbač koji sudjeluje i neposredno trenira za natjecanja izdržljivosti koja zahtijevaju dugotrajniji napor i ustrajnost.

Još jedan termin za opisivanje ovisnika o vježbanju je pasionirani trkač. Veći je broj pasioniranih trkača od trkačica. Pasionirani trkači visoko su motivirani za vježbanje, a kada su spriječeni, doživljavaju pojačan osjećaj anksioznosti i nezadovoljstva.

Šta je pretreniranost

Pretreniranost je slabo psihofiziološko funkcionisanje koje ne treba miješati s fiziološkim principom dodatnog opterećenja treninga, a koje je potvrđena nesposobnost prilagođavanja na stres treniranja. Manifestira se mehaničkim opterećenjem (vezivno tkivo, hrskavice i kosti), metaboličkim opterećenjem (nedostatne razine glikogena) i psihološkim opterećenjem (poremećaj raspoloženja).

OZNAKE:
PODJELI:

Ostavi komentar