Sindrom nemirnih nogu čest je neurološki poremećaj koji se prvi puta spominje u 17. stoljeću, a 1944. opisao ga je Karl A. Ekomb i od tada je poznat pod današnjim nazivom. Ponekad se naziva i Ekbomov sindrom.

Karakteriziran je neugodnim senzacijama u nogama i potrebom za pomicanjem nogu. Ove senzacije različito se opisuju pa se često spominje mravinjanje, gmizanje, bockanje, trzanje, grčenje, trnjenje ili čak bolne senzacije koje izazivaju prekomjernu potrebu za pomicanjem nogu.

Radi se o doživotnoj bolesti za koju još uvijek nema lijeka. Bolest uglavnom sporo progredira sa starenjem, a mogućnost remisije je mala. Ako se ne liječi, bolest će značajno poremetiti spavanje, izazivajući tako veliki umor, dnevnu pospanost i iscrpljenost pacijenta što narušava kvalitetu života i negativno utječe na obavljanje svakodnevnih zadataka, produktivnost, socijalni i porodični život.

Koji su simptomi

Simptomi se uglavnom javljaju ili pogoršavaju tokom večernjih sati. Kretanje može privremeno ublažiti simptome kao i masaža i stavljanje hladnih obloga.

Iako vrlo čest, sindrom nemirnih nogu još je uvijek slabo prepoznat i često pogrešno dijagnosticiran. Osim neugodnih senzacija u nogama i potrebe za pokretanjem nogu, pacijenti se vrlo često žale na otežano uspavljivanje, često buđenje zbog neugodnog osjeta u nogama (fragmentirani san) i kasnije teškog ponovnog uspavljivanja.

Tok liječenja

Liječenje sindroma nemirnih nogu je simptomatsko. Prije uvođenja terapije potrebno je uzeti u obzir dob bolesnika te težinu i frekvenciju simptoma. Terapija se započinje najmanjom učinkovitom dozom, obično prije spavanja, a doza se prilagođava kliničkoj slici pacijenta.

Osim primjene lijekova, vrlo je važna tzv. higijena sna koja se odnosi na odlazak na spavanje uvijek u isto vrijeme te podjednaku dužinu sna iz dana u dan. Važno je voditi računa i o pravilnoj prehrani, obzirom da određena vrsta hrane i prekasni obroci mogu negativno utjecati na kvalitetu sna.

Konzumacija alkohola i kofeina mogu pogoršati simptome bolesti, a na isti način mogu djelovati i neki lijekovi iz skupine antidepresiva, neuroleptika, beta blokatora...

OZNAKE:
PODJELI:

Ostavi komentar