Tokom trudnoće žene dobiju, u prosjeku, petnaestak kilograma, porodom izgube oko 5, a ostatak je nerijetko teško skinuti. Mršavljenje nakon poroda bi se trebalo bazirati na kombinaciji vježbanja i uravnotežene prehrane što će relativno brzo dati zadovoljavajuće rezultate.

Ukoliko je s porodom prošlo sve u redu i ako vas tako liječnik savjetuje, slobodno se vratite vježbanju kao i prije poroda čim postporođajni bolovi prestanu. No, imajte na umu da ne žurite s vraćanjem u formu. Bit će potrebno i nekoliko mjeseci dok ne steknete formu od prije. Osluškujte svoje tijelo, u ovom periodu "manje je bolje", a slušajte i savjete svog liječnika vezano za fizički oporavak vašeg tijela nakon poroda ovisno o tome da li ste rodile normalnim putem ili carskim rezom.

Vježbe se u razdoblju od 48 sati nakon poroda baziraju na dizanje iz kreveta usljed higijenskih i fizioloških razloga, što se svakako preporučuje i potiče.

Preporučljive su i tzv. Kegelove vježbe kojima se ojačavaju mišići dna zdjelice. Te mišiće je u ovoj fazi života vrlo važno jačati, jer pridržavaju sve unutrašnje organe smještene u zdjeličnoj šupljini.

Trbušne mišiće uskoro ćete, redovnim vježbanjem vratiti u prijašnje stanje, mada vam se sada to čini nemogućim. Prvih nekoliko dana nakon poroda neka vježbe za jačanje trbušne muskulature budu usklađene s disanjem. Prilikom udaha širite prsni koš u stranu, a kod izdaha, koji neka traje duže od udaha, spuštajte prsni koš uz dodatno “spuštanje” trbuha. Nastojte ga stisnuti zamišljajući korzet koji vam se steže oko cijelog trbuha, od zdjelice do prsnog koša.

Nakon nekoliko dana, pokušajte s istom vježbom, ali prilikom izdaha podignite i glavu i ramena kao kad želite pogledati vrhove prstiju stopala. Ponovite vježbu 1 do 4 puta, 2 do 3 puta dnevno, postepeno povećavajući broj ponavljanja ukoliko ste rodili vaginalno. Kod carskog reza, pričekajte s posljednjom vježbom dok ne dobijete zeleno svjetlo od liječnika.

Ukoliko ste rodili carskim rezom, period oporavka nešto je duži što podrazumijeva i duže ležanje, a ujedno i oslabljenu cirkulaciju.

Vježbati stoga treba u krevetu tih prvih nekoliko dana u cilju poboljšanja cirkulacije, naročito u nogama. Desetak puta dnevno kružite stopalima u svim smjerovima i skupljajte i širite prste. Pokušajte pogrčiti noge u koljenima dok ležite na leđima, vučeći stopala po krevetu, prvo naizmjence jednu pa drugu nogu. Nakon četvrtog dana možete započeti s vježbama podizanja naizmjenično jedne pa druge noge pogrčene u koljenom zglobu.

Kako vrijeme odmiče tako ćete postepeno moći nadopunjavati vašu fizičku aktivnost. Najjednostavnija je šetnja, koja je idealna za vaše tijelo. Za početak ne pretjerujte i pola sata dnevno će vam pomoći u sticanju kondicije.

Stretching ili istezanje još jedan koristan način za lakše savladavanje dnevnih aktivnosti. Započnite s vježbama što prije, naravno ukoliko se dobro osjećate i u dogovoru s vašim liječnikom. Na taj način ćete smanjiti mišićnu napetost, poboljšati cirkulaciju, ublažiti bolove u leđima.

Vježbe s utezima još su jedan dobar način vraćanja u prijašnju formu, pritom mislimo na lagane vježbe utezima od po kilogram u svakoj ruci, nikako ne pretjerujte s težinama. Formu je važno dostizati polako, ali sigurno.

OZNAKE:
PODJELI:

Ostavi komentar