Cink je jedan od važnih minerala koji sudjeluje u brojnim biohemijskim procesima u organizmu, a posebno je značajan u vrijeme gripe i prehlada. Veoma je bitan za normalnu funkciju organizma i njegov nedostatak može izazvati brojne posljedice po naše zdravlje. Većina cinka se nalazi u mozgu, mišićima, kostima, bubrezima, jetri, prostati i oku.
Muškarcima je bitan za zdravlje prostate i plodnost (najveća je koncentracija cinka u tijelu upravo u muškim spolnim organima), a ženama može olakšati (pred)menstrualne tegobe.
Uloga cinka u organizmu:
- potreban je za rast i razvoj novih stanica organizma;
- sudjeluje u procesu sinteze proteina i DNK, te kolagena;
- poboljšava funkcije mozga;
- potiče na proizvodnju i izlučivanje inzulina u gušterači;
- ubrzava zacjeljivanje rana;
- jača imunološki sistem;
- skraćuje vrijeme trajanja virusnih infekcija;
- utiče na rast i razvoj reproduktivnih organa;
- pomaže smanjenju holesterola.
Simptomi nedostatka cinka u organizmu:
- suha i ogrubjela koža;
- beživotna kosa;
- lomljivi nokti;
- bijele mrlje na noktima;
- oslabljeni osjeti okusa i mirisa;
- gubitak apetita i tjelesne težine;
- smanjena prilagodljivost očiju na mrak;
- proljev;
- česte infekcije;
- otežano zacjeljivanje rana;
- kožne iritacije i poremećaji poput dermatitisa i akni.
Prirodni izvori cinka
Smatra se da se raznovrsnom prehranom može osigurati dovoljna dnevna količina cinka. Najbolji su prirodni izvori cinka meso (uključujući i crveno meso i perad, a naročito govedina, puretina i iznutrice) te ribe i drugi plodovi mora. Većina osoba ne treba suplementirati s cinkom ako jedu dovoljno mesa. Smatra se da vegetarijanci imaju rizik od blagog manjka cinka. Značajni izvori cinka su mlijeko i mliječni proizvodi, jaja i cjelovite žitarice.
Premda je iskoristivost cinka iz biljne hrane znatno manja nego iz one životinjskog porijekla, svakako se preporučuju biljni izvori cinka: orašasti plodovi, grašak, grah, pivski kvasac, pšenične klice, bundevine i druge sjemenke. Svakako treba obogatiti prehranu što raznovrsnijim voćem i povrćem koje također sadrži cink.
Ostavi komentar