Cink je jedan od važnih minerala koji sudjeluje u brojnim biohemijskim procesima u organizmu, a posebno je značajan u vrijeme gripe i prehlada. Veoma je bitan za normalnu funkciju organizma i njegov nedostatak može izazvati brojne posljedice po naše zdravlje. Većina cinka se nalazi u mozgu, mišićima, kostima, bubrezima, jetri, prostati i oku.

Muškarcima je bitan za zdravlje prostate i plodnost (najveća je koncentracija cinka u tijelu upravo u muškim spolnim organima), a ženama može olakšati (pred)menstrualne tegobe.

Uloga cinka u organizmu:

  • potreban je za rast i razvoj novih stanica organizma;
  • sudjeluje u procesu sinteze proteina i DNK, te kolagena;
  • poboljšava funkcije mozga;
  • potiče na proizvodnju i izlučivanje inzulina u gušterači;
  • ubrzava zacjeljivanje rana;
  • jača imunološki sistem;
  • skraćuje vrijeme trajanja virusnih infekcija;
  • utiče na rast i razvoj reproduktivnih organa;
  • pomaže smanjenju holesterola.

Simptomi nedostatka cinka u organizmu:

  • suha i ogrubjela koža;
  • beživotna kosa;
  • lomljivi nokti;
  • bijele mrlje na noktima;
  • oslabljeni osjeti okusa i mirisa;
  • gubitak apetita i tjelesne težine;
  • smanjena prilagodljivost očiju na mrak;
  • proljev;
  • česte infekcije;
  • otežano zacjeljivanje rana;
  • kožne iritacije i poremećaji poput dermatitisa i akni.

Prirodni izvori cinka

Smatra se da se raznovrsnom prehranom može osigurati dovoljna dnevna količina cinka. Najbolji su prirodni izvori cinka meso (uključujući i crveno meso i perad, a naročito govedina, puretina i iznutrice) te ribe i drugi plodovi mora. Većina osoba ne treba suplementirati s cinkom ako jedu dovoljno mesa. Smatra se da vegetarijanci imaju rizik od blagog manjka cinka. Značajni izvori cinka su mlijeko i mliječni proizvodi, jaja i cjelovite žitarice.

Premda je iskoristivost cinka iz biljne hrane znatno manja nego iz one životinjskog porijekla, svakako se preporučuju biljni izvori cinka: orašasti plodovi, grašak, grah, pivski kvasac, pšenične klice, bundevine i druge sjemenke. Svakako treba obogatiti prehranu što raznovrsnijim voćem i povrćem koje također sadrži cink.

OZNAKE:
PODJELI:

Ostavi komentar