Hrana bogata antioksidansima pomaže u sprečavanju oštećenja bubrega i drugih tkiva, a može čak i zaustaviti napredovanje bolesti bubrega. Bubrezi su jedan od najvažnijih organa u ljudskom tijelu. Odgovorni su za nekoliko važnih funkcija uključujući regulacija vode u organizmu, uklanjanje otpadnih tvari, proizvodnju hormona.

Postoji nekoliko načina na koje možete zaštititi i očuvati funkciju bubrega. Jedan od najvažnijih je konzumacija optimalne količine hrane kao i adekvatnih namirnica koje pozitivno djeluje na zdravlje bubrega.

Borovnice

Istraživanja su pokazala da borovnice pomažu u snižavanju razine LDL (lošeg holesterola), sprečavaju oksidaciju holesterola i njegovo stvaranje, učvršćuju stijenke arterija. Također, pomažu u održavanju normalnog krvnog pritiska.

Jagode

Sadrže polifenole od kojih su najistaknutiji antocijan i kvercetin. Antocijan daje jagodama bogatu crvenu nijansu te ujedno pomaže u smanjenju rizika od srčanog udara. Kvercetin je prirodno protuupalno sredstvo i pomaže u smanjenju rizika od ateroskleroze. Jagode su također izvrstan izvor vitamina C i mangana, kao i vlakana.

Brusnice

Bogate su fitonutrijentima koji imaju dokazana antioksidativna, protuupalna i protutumorska svojstva. Dokazana je učinkovitost brusnica u borbi protiv infekcije mokraćnog sistema zahvaljujući proantocianidinu koji djeluje kao barijera i sprečava množenje bakterija u urinarnom traktu.

Crvena paprika

Od svih paprika, crvena ima najveću koncentraciju vitamina C. Tijelo koristi vitamin C u sintezi kolagena, primarnog strukturnog proteina koji služi u očuvanju zdravlja kože i krvnih žila. Crvena paprika također je dobar izvor vitamina A, vitamina B6, folne kiseline i vlakana. Sadrži i manje količine kalija i zdravih masnoća.

Jabuke

Poznato je da su jabuke korisne za kardiovaskularno zdravlje, a to se pripisuje dvjema hranjivim tvarima jabuke: velikim udjelom polifenola i vodotopivih vlakana. Polifenoli u jabuci djeluju kao antioksidansi i imaju nevjerojatnu sposobnost ograničavanja oksidacije masti. Također, konzumacijom jabuka smanjuje se razina lošeg holesterola u krvi.

Kupus

Sadrži vitamin C, mangan i polifenole koji su snažni antioksidansi. Pokazalo se da kupus suzbija upalne procese koji su glavni faktori rizika za razvoj bolesti srca. Kupus je također dobar izvor vitamina K, vitamina B6, folne kiseline i vlakana. S niskim udjelom kalija čini savršeni dodatak prehrani bubrega.

Maslinovo ulje

Izvrstan je izvor mononezasićenih masnih kiselina koje se odavno vežu uz prevenciju raka, smanjenje rizika od srčanih bolesti i promjene imunološkog i upalnog odgovora organizma.

Riba

Riba je dobar izvor kvalitetnih proteina kao i omega-3 masnih kiselina koje imaju snažno protuupalno djelovanje. Upala u tijelu može oštetiti krvne žile i povećati rizik od razvoja bolesti srca. Ostale kardiovaskularne koristi povezane s omega-3 masnoćama uključuju snižavanje razina triglicerida i krvnog pritiska, sprečavanje zgrušavanja krvi i nepravilnog rada srca te smanjenje rizika za moždani udar i zatajenje srca.

Luk

Luk sadrži kvercetin koji sprečavan oksidaciju masnih kiselina u tijelu, a bogat je i vitaminom C koji pomaže u borbi protiv slobodnih radikala. Spojevi sumpora u češnjaku daju mu intenzivan okus i miris, ali također štite zdravlje srca. Češnjak je također bogat izvor vitamina C, B6, mangana i selena.

OZNAKE:
PODJELI:

Ostavi komentar