Maslinovo ulje predstavlja sastavni dio mediteranske ishrane koja je jedna od najzdravijih tipova ishrane na svijetu. Maslinovo ulje se dobija cjeđenjem maslina između presa. Maslinovo drvo spada među najdugovječnije drveće i može da doživi od 500 do 1500 godina.

Koje je ulje najzdravije?

Ekstra djevičansko maslinovo ulje predstavlja najzdravije ulje. Ono se proizvodi hladnim cijeđenjem maslina bez temperature ili nekog drugog hemijskog procesa. Zato je ono najskuplje, ali sadrži najveći broj zdravih supstanci.

Od čega se sastoji ekstra dejvičansko maslinovo ulje?

Ekstra djevičansko maslinovo ulje sadrži:

  • 73% mononezasićene masne kiseline, mononezasićene masne kiseline se ubrajaju u nezasićene masne kiseline i one nas štite od kardiovaskularnih bolesti i mogu da spuste vrijednosti lošeg LDL holesterola i eventualno povećaju vrijednosti dobrog HDl holesterola;
  • 11 % polinezasićene, koje se također ubrajaju u nezasićene masne kiseline i dobre su za naš kardiovaskularni system;
  • 16 % zasićene masne kiseline, ove masne kiseline se ubrajaju u opasne masne kiseline koje, dokazano, u prevelikom unošenju mogu da povećaju vjerovatnoću razvoja kardiovaskularnih bolesti;
  • Veliku količinu antioksidanata i vitamina E.

Zašto je maslinovo ulje zdravo?

Činjenica da je ovo ulje bogato nezasićenim masnim kiselinama i da sadrži dosta antioksidansa govori u prilog tome da je ono dobro u sprečavanju kardiovaskularnih bolesti (angina pectoris, infarkt srca…) i razvoju drugih hroničnih bolesti.

Istraživanja o koristima maslinovog ulja su rađena prije svega u kontekstu mediteranske ishrane. Otkriveno je da ljudi koji žive na Mediteranu imaju manju vjerovatnoću za razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Jedan od razloga za to je i naravno maslinovo ulje koje predstavlja osnovno ulje u njihovoj ishrani, ali i cjelokupna ishrana koja se bazira na ribi, orašastim plodovima, voću i povrću, te manjim, a češćim obrocima. Sve to, uključujući i plivanje na moru, potpomaže maslinovom ulju i njegovom zdravom utjecaju na oganizam. Tako da ne možete da očekujete da vam ulje pomogne u smanjivanju holesterola, a da pri tome cjelokupnu ishranu ne prilagodite mediteranskoj.

Da li može da se kuha na maslinovom ulju?

Da, na njemu može da se kuha. Obratite pažnju na emisije u kojima svjetski kuhari pripremaju hranu i vidjet ćete da oni koriste ovo ulje. Velika količina mononezasićenih masnih kiselina čini ulje pogodnim za kuhanje, jer su nezasićene masne kiseline otporne na toplotu.

Također, ekstra djevičansko ulje se pretvara u dim na temperaturu od oko 190 do 207 stepeni Celzijusovih što ga također čini pogodnim za najveći broj načina pripreme hrane.

OZNAKE:
PODJELI:

Ostavi komentar