Tijelo tokom hladnog perioda godine treba dodatnu energiju iz hrane i puno vitamina. Na stolovima bi se svakodnevno trebalo nalaziti sezonsko povrće koja nas istovremeno grije i opskrbljuje svim potrebnim zdravim tvarima.

Cvekla

Ovo korjenasto povrće poznato je po slatkastom okusu i bogato je nutrijentima. Cvekla obiluje vitaminom C, folatima i željezom, zbog čega je korisna za liječenje anemije. Isto tako sprečava nastanak upala, snižava krvni pritisak, jača imunitet i čuva zdravlje kostiju. Osim što povećava energiju i libido, konzumiranje cvekle pridonosi mladolikom izgledu.

Brokula

Brokula je vrlo zdrava namirnica koja ima antioksidativan, protuupalan i detoksikacijski učinak. Sadrži vitamine C i K, a od minerala sadrži selen, kalij, fosfor, željezo i sumpor. Obzirom na to da sadrži sumpor, brokula ima antikancerogena svojstva te zbog velike količine vlakana potiče probavu.

Kupus

Crveni i zeleni kupus bogati su izvori mnogih ljekovitih tvari i nutrijenata, a posebno vitaminima C, E, K i B te minerala kalcija, fosfora i željeza. Osim što poboljšava mentalne sposobnosti i koncentraciju, pomaže u "sušenju" masne kože i detoksikacije te snižava visoki krvni pritisak. Isto tako pomaže kod glavobolja i ima protuupalna svojstva zahvaljujući glutaminu.

Mrkva

Svima je poznato da je mrkva bogata beta karotenom i da je dobra za zdravlje vida, ali osim njega sadrži i ostale vitamine B-kompleksa, te vitamine C, E i K. Osim njih bogata je fosforom, kalijem, manganom i molibdenom. Konzumacijom mrkve smanjujete rizik od moždanog udara za 40%. Uz to potiče probavu i rad jetre te čuva zdravlje srca i krvnih žila. Osim toga mrkva jača imunitet, pomaže kod proljeva i poboljšava izgled kože.

OZNAKE:
PODJELI:

Ostavi komentar