Mnogo puta ste čuli kako je zdravo zeleno i crveno voće i povrće. No, vrijeme je da naučimo koje sve prednosti imamo od žutog i narančastog.
Narančasto i žuto voće i povrće ima antioksidacijska svojstva zbog fitonutrijenata kao što su karotenoidi i bioflavonidi. Osim toga, u njima je i velika količina beta-karotena za koji se vjeruje da je, osim što usporava starenje i čuva vid, jedan od glavnih načina prevencije raznih srčanih oboljenja i razvitka raka.
Citrusi, banane, mango, nektarine, breskve, ananas, mrkva, bundeva, batat, kukuruz, paprika...
Evo koje su prednosti od žutog i narančastog voća i povrća:
- Čuvaju zdravlje vaših očiju
- Smanjuju rizik od raka
- Smanjuju krvni pritisak
- Smanjuju holesterol
- Čuvaju vaše zglobove
- Obnavljanja kolagenaJačaju imunitet
- Jačaju kosti zbog kalcija i magnezija u sebi
- Održavaju idealnu razinu pH vrijednosti u tijelu
- Ubrzavaju proces gubljenja masnih naslaga
Narančasto i žuto voće i povrće odličan su izvor folata koji su posebno važni trudnicama u očuvanju zdrave trudnoće.
Ostavi komentar