Neka su djeca vegetarijanci jer su na taj način odgojena, dok druga samostalno spoznaju ovu želju u kasnijoj dobi. Bez obzira zbog kojeg su se razloga okrenuli ovom režimu ishrane, mališani koji ne jedu meso moraju obogatiti svoju ishranu koja je siromašna proteinima.

Djetinjstvo je jedna od važnih faza života gdje dijete intenzivno raste, a sam organizam zahtjeva dodatan kalorijski unos. Za vrijeme rasta povećane su potrebe za bjelančevinama budući da učestvuju u izgradnji kostiju i mišića, pomažu kod obnove stanica, podržavaju probavu i hrane naš odbrambeni sistem.

Stručnjaci upozoravaju da mala djeca koja su na vegetarijanskoj prehrani bez nadzora liječnika i nutricionista mogu imati ozbiljan nedostatak vitamina B12, kalcija, cinka i visokokvalitetnih proteina što se može negativno odraziti na rast i razvoj djece. Izrazito je teško osigurati zdravu i uravnoteženu vegetarijansku prehranu kod male djece.

U slučaju neadekvatne vegetarijanske prehrane moguće su pojave ireverzibilnih kognitivnih i neuroloških oštećenja koje u iznimnim slučajevima mogu dovesti i do uistinu kobnih posljedica. 

Svjetska zdravstvena organizacija ne preporučuje ovakav strog način prehrane za djecu.

Valja napomenuti da ukoliko roditelji iz ličnih razloga insistiraju na vegetarijanskoj prehrani kod vlastitog djeteta, zaista je neophodno strogo praćenje nutricionističkih uputstava kako bi prehrana djeteta bila adekvatna. Pravilno isplanirana vegetarijanska prehrana je ona koja zadovoljava sve potrebe za energetskim unosom, kako makronutrijetima tako i mikronutrijetima. 

OZNAKE:
PODJELI:

Ostavi komentar