Svako od nas se u određenoj dobi susreo s problemom neredovne stolice. Nelagoda zbog zatvora može imati nekoliko uzroka. Međutim, kod traženja lijeka, ishrana je uvijek dobro mjesto za početak.

Suhe šljive su jedna od najblažih i najjednostavnijih načina za dovođenja probavnog sistema u ravnotežu. Suhe šljiva pomažu urednoj probavi tako što opskrbljuju crijeva jednostavnim šećerima koji privlače tekućinu u crijeva.

Drugi razlog zbog kojeg su suhe šljive korisne za probavni sustav je taj što one sadrže visoku količinu topivih i netopivih vlakana - preko 3 grama po četvrtini šoljice.

Kad se topiva vlakna pomiješaju s tekućinom, ona se formiraju u gel koji pomaže omekšavanju stolice. Stoga se nakon konzumacije vlakana savjetuje pijenje vode. Naime, vlakna imaju sposobnosti brzog upijanja vode.

Netopiva vlakna prolaze kroz naš sistem uglavnom netaknuta. Njihova je zadaća pokrenuti nakupljene tvari kroz crijeva. I u ovom se slučaju voda iznova pokazuje kao važan faktork, jer kada je probavni sistem već usporen, dodavanje vlakna bez dovoljno tekućine može zaista napraviti još veći problem, uzrokujući vjetrove i nadimanje.

Međutim, postoji jednostavno rješenje. Najučinkovitiji način da se riješite zatvora uz pomoć suhih šljiva je njihova rehidracija koja će izmijeniti njihovu teksturu i učiniti ih sočnima. Dodatna tekućina će pomoći u potiskivanju vlakna kroz naša crijeva, čineći stolicu mekšom i laganijom za izbaciti.

Suhe šljive predstavljaju bogat izvor antioksidansa. Pune su vitamina A, željeza i kalija. Ova sočna voćka može zadovoljiti želju za slatkim, bez da uzrokuje divljanje šećera u krvi zbog svojih prirodnih zaslađivača - fruktoze i sorbitola. Suhe šljive predstavljaju sjajan zalogaj koji čak može pomoći u sprečavanju dosadne razdraženosti koju uzrokuje neuredna stolica.

OZNAKE:
PODJELI:

Ostavi komentar