Zdrav način života ne treba ultimativno značiti trake za trčanje i jedenje salate svaki dan. Mnoge zabavne i ugodne aktivnosti također su dobre za vaše fizičko i psihičko zdravlje.

Shvatajući kako vam ove aktivnosti mogu pomoći da duže živite i šta trebate napraviti da biste najviše profitirali, unijet ćete malo zabave u zdrav način života.

Pijte crno vino

Crno vino je krcato antioksidansom resveratolom. Oni rade na zaštiti vašeg tijela od efekta starenja. Jedna do dvije čaše crnog vina na dan pomoći će održati vaše tijelo mladim.

Jedite tamnu čokoladu

Tamna čokolada je sadrži velike količine antioksidansa koji štite vaše tijelo od starenja. Pronađite kvalitetnu tamnu čokoladu, naučite je cijeniti i pojedite komadić svaki dan. Jedenje čokolade može sniziti vaš krvni pritisak i holesterol dok istovremeno daje energiju.

Smijte se

Smijeh je odličan način za mijenjanje vašeg stava, povezivanje s ljudima, a čini dobro i vašem tijelu. Kao i opuštanjem, smijanjem se možete suprotstaviti učincima stresa. Prisiljavajući se na smijeh, "varamo" naše tijelo da povjeruje da je sve dobro i time smanjujemo stres. Smijanje može promijeniti vaše raspoloženje. Zato se nasmiješite, čak i ako niste za to raspoloženi i ubrzo ćete se stvarno smijati.

Više vodite ljubav

Smatra se da su seks i dodirivanje bitni dijelovi zdravlja. Seks otpušta cijeli asortiman korisnih hemikalija u tijelo. Seks i dodirivanje pomaže nam da se povežemo s drugima, učvršćuju veze i povećava naše samopouzdanje. Često vođenje ljubavi može vam produžiti život.

Opustite se

Opuštanje je suprotnost stresu. Dok stres donosi štetne učinke na zdravlje, opuštanje pomaže našem tijelu da se odmori, zacijeli i funkcioniše bolje. Prakticirajući dnevne metode opuštanja, učite se isključiti stres i zamijeniti ga mirnom energijom. To će poboljšati vaš krvni pritisak, srčani ritam i sposobnost da se nosite s životnim izazovima.

Učinite tjelovježbu zabavnom

Fizičke aktivnosti i sportovi odličan su način za održavanje vašeg tijela i uma zdravim. Jednostavne rutine za vježbanje odlične su za održavanje ravnoteže, fleksibilnosti, izdržljivosti i snage. Timske igre i sportovi mogu vježbati i vaš um, kada predviđate poteze drugih te način na koji surađujete.

Spavajte

Spavanje je bitna tjelesna funkcija. Lijekovi, stres, bolesti i loše navike spavanja mogu vas spriječiti da spavate 7 do 9 sati na noć. Zdravstvene povoljnosti spavanja uključuju više energije, bolje imunološke funkcije i puno više

Provodite vrijeme s voljenima

Veze su važan dio zdravlja. Snažna povezanost s drugim ljudima ne znači samo da ćete imati pomoć kada je trebate, nego znači i zaštitu od usamljenosti, depresije i mentalnih bolesti.

Naprežite mozak

Igre kojima naprežete mozak odličan su način da ostanete angažirani u svijetu. Igre mogu vježbati različite dijelove mozga i privući vašu znatiželju.

Budite pozitivni

Prema istraživanjima, pozitivan stav o starenju može vašem životu dodati preko sedam godina. Izbjegavajte kulturološko zagovaranje koje glorificira mladost i žali za svakom prošlom godinom. Pronađite načine da ugodite vašem starenju i uživajte u učenju, iskustvu i kontroli u vašem životu.

OZNAKE:
PODJELI:

Ostavi komentar