Pod tamnom čokoladom podrazumijevaju se čokolade koje imaju minimalno 60% udjela kakaa u svom sastavu. Sve takve čokolade obiluju nutrijentima i antioksidansima, a imaju jako mali udio šećera što ih čini veoma poželjnima u ishrani svakog pojedinca. Zdravstvene koristi tamne čokolade su uistinu brojne.

  • Pomaže u prevenciji depresije

Jedna od komponenti koja se nalazi u tamnoj čokoladi je teobromin. Teobromin je strukturno vrlo sličan kofeinu. Teobromin, kad ga se konzumira u većim količinama, može uzrokovati pad krvnog pritiska, ekscitabilnost i dati energiju. Druga hemikalija koja se nalazi u čokoladi je anandamid. Anandamid je strukturno sličan THC-u, ali nije tako učinkovit. Može poboljšati raspoloženje i energiju. Još jedna hemikalija koja podiže raspoloženje u čokoladi je fenetilamin koji se u našem tijelu metabolizira u serotonin. Serotonin je jedna od najvažnijih hemikalija za regulisanje raspoloženja koju naše tijelo može proizvesti. 

  • Pomaže u prevenciji kardiovaskularnih bolesti

Redovno uzimanje kakaa može imati pozitivan utjecaj na borbu protiv kardiovaskularnih bolesti.

  • Pomaže u borbi protiv dijabetesa

Pokazalo se da čokolada jača endotelnu funkciju i inzulinsku rezistenciju. Endotel je veoma važan za održavanje arterijskog zdravlja, a statistika inzulina najčešće se provjerava kako bi se utvrdilo hoće li se razviti bolesti poput dijabetesa. Kakao i njegovi flavonoidi pomažu u pozitivnoj modulaciji ovih sistema.

  • Pomaže u snižavanju krvnog pritiska

Tamna čokolada ima pozitivan utjecaj na snižavanje krvnog pritiska. Pojačano djelovanje je zabilježeno kod osoba koje boluju od hipertenzije iz čega se zaključuje da flavonoidi koji su odgovorni za ovo djelovanje imaju jači utjecaj kad je pritisak povišen.

  • Pomaže u kontroli kašlja

Teobromni - spoj koji nalazimo u kakau antagonizira aktivnost vagusnog živca. Vagus živac je dio vašeg mozga i njegova aktivacija može pokrenuti kašalj. Tamna čokolada u nekim slučajevima je učinkovitija u sprečavanju kašlja uzrokovanog običnom prehladom od niza lijekova.

  • Doprinosi zdravoj trudnoći

Čokolada poboljšava rast fetusa. Neke majke mogu biti izložene riziku od preeklampsije kada je opskrba krvi fetusa prekinuta ili ograničena. To se događa zbog visokog krvnog pritiska što je prirodno tokom trudnoće. Redovno konzumiranje čokolade može smanjiti rizik od preeklampsije snižavanjem krvnog pritiska.

OZNAKE:
PODJELI:

Ostavi komentar