Dosadašnja istraživanja o utjecaju sporta na mentalno zdravlje su pokazala kako vježbanje značajno utiče na rast serotonina (hormon sreće) u mozgu. Serotonin je odgovoran za niz stanja organizma, među kojima su, pored sreće, apetit i seksualna želja. 

Postoje dva mehanizma po kojima vježbanje utiče na porast serotonina:

Prvo, fizička aktivnost povećava brzinu i frekvenciju izlučivanja serotonina u mozgu, što povećava i njegovu proizvodnju.

Drugo, redovno vježbanje povećava razinu triptofana u mozgu (aminokiselina koja se koristi za proizvodnju serotonina).Trening s utezima, pilates, aerobik, joga i istezanje su fantastične vježbe za snagu, fleksibilnost i upravljanje stresom. Međutim, aerobna tjelovježba, uključujući hodanje, trčanje, biciklizam i plivanje najučinkovitiji su u povećanju sinteze serotonina u mozgu. 

Optimalna količina vježbe potrebne kako bi se poboljšala sinteza serotonina u mozgu je 3 sata sedmično ili 30 minuta većinu dana u sedmici.

Niske razine serotonina su povezane s depresijom, pa povećanje razine ovog neurotransmitera pomaže u borbi protiv lošeg raspoloženja, bezvoljnosti i depresije. Redovna tjelovježba pozitivno utiče na samopouzdanje i socijalnu interakciju.

Zaključuje se, osim što vam popravlja fizičko stanje, pomaže u borbi protiv viška kilograma, fizička aktivnost očito ima i niz pozitivnih psiholoških učinaka. Odaberite tjelesnu aktivnost koju najviše volite i uživajte u sreći koju će vam ona priuštiti.

OZNAKE:
PODJELI:

Ostavi komentar