Enteralna prehrana, poznata i kao hranjenje kroz cijevi ili umjetno hranjenje, način je prehrane prilagođen onima koji ne mogu jesti dovoljno ili uopće kako bi dobili sve potrebne hranjive tvari. Ovako, preko cjevčica one dolaze direktno u tanko crijevo i želudac iz kojih se apsorbuju u krvotok.

Osim u bolnici, ovakvo hranjenje može se provoditi i kod kuće uz podršku specijaliziranog medicinskog tima. Kućna enteralna prehrana preporučuje se ako istovremeno imate poteškoća s prehranom, ali i probavni sistem koji normalno funkcionira.

Ko treba enteralnu prehranu?

Enteralna prehrana provodi se u sljedećim uvjetima:

  • rak glave i vrata koji mogu otežati ili onemogućiti gutanje
  • hemoterapija
  • neurološki problemi poput moždanog udara ili amiotrofne lateralne skleroze (ALS)
  • hranjenje nesvjesnog pacijenta
  • hronične plućne bolesti
  • hronično zatajenje jetre ili bubrega
  • hronična upala gušterače
  • upalne bolesti crijeva koje onemogućuju apsorbiranje hranjivih tvari kao što je Chronova bolest, gastropareza i zastoj crijeva
  • povrede probavnog trakta ili glave (trauma)
  • druge povrede koje izazivaju metabolički stres, na primjer teške opekotine
  • zloćudne bolesti probavnog sistema nročito jednjaka
  • dobroćudna suženja jednjaka, otežano gutanje ili potpuno onemogućeno gutanje
  • sindrom kratkog crijeva nakon velikih operacija
  • anoreksija

Pravilna i uravnotežena prehrana jedan je od osnovnih preduvjeta za uredno funkcionisanje našeg organizma. Posebno je važno da se prije, tokom i nakon liječenja maligne bolesti hranite zdravo. Održavanje optimalne uhranjenosti može pridonijeti boljem ishodu i podnošenju liječenja, ali i sveopćoj kvaliteti života.

Dovoljan unos hrane i vode treba osigurati energetske potrebe i sve esencijalne nutrijente nužne za normalan metabolizam. U stanju bolesti, nutritivne potrebe organizma često su promijenjene, a potrebe određenih organa i organskih sistema moraju se optimalno zadovoljiti.

Ideja vodilja i cilj razvoja enteralne prehrane je osigurati bolju kvalitetu života svim pacijentima kojima je potrebna kvalitetna, dopunska prehrana.

Spektar pripravaka za enteralnu primjenu širok je i dostupan za svakodnevnu primjenu, ne samo u bolničkim institucijama već i u ordinacijama liječnika opće medicine. Komercijalni, i kod nas dostupni pripravci imaju brojne prednosti nad pripravcima koji se pripremaju u bolničkim kuhinjama ili kod kuće.

Enteralna hrana dijeli se na monomerne (elementarne), oligomerne te polimerne pripravke. Osnovna razlika je u veličini, odnosno količini i vrsti prisutnih molekula. U skladu s tim, pripravci koji sadrže veći broj molekula, koje su ujedno i kraće, imaju veću osmolarnost pa stoga mogu prourokovati nuspojave poput proljeva.

Enteralna prehrana koristi se i za djecu. Ona mogu zahtijevati enteralno hranjenje za širok raspon zdravstvenih stanja. Među njima su neuhranjenost, povećana potreba za energijom kod cistične fibroze i sličnih bolesti, metabolički i neuromuskularni poremećaji.

OZNAKE:
PODJELI:

Ostavi komentar