Na poslu provodimo osam, pa i više sati dnevno, u potpunosti zanemarujući kretanje. Kako bismo izbjegli pojavu zdravstvenih tegoba, najbolje što možemo učiniti za svoje fizičko i mentalno zdravlje jeste da vježbamo.

Tjelesna neaktivnost uzrokuje brojne probleme, od kojih su neki manje, a drugi više vidljivi. Kada je riječ o manje vidljivima, misli se na oštećenje organa (bolesti srca, pojačan rad gušterače), lošu cirkulaciju u nogama, krhke kosti, oštećenje diska, slabije moždane funkcije. Neki problemi koji su ipak vidljiviji i češći.

U današnje vrijeme su opušteni trbušni mišići, oslabljeni mišići stražnjice, napet vrat, ukočena kralježnica i/ili njezine deformacije, višak kilograma, loše držanje tijela, ukočenost zglobova.

Šta učiniti

Preporučuju se prekidi u radu i vježbe rasterećenja u trajanju od 5 do 10 minuta svakih sat vremena ovisno o opterećenju. Vježbe treba izvoditi polako i pažljivo, njihovo izvođenje ne smije biti bolno.

Statičke vježbe istezanja (statički stretching), kao i vježbe razgibavanja vrata, ramena, ruku i gornjeg dijela leđa preporučuju se na radnom mjestu. Održavaju gipkost mišića i zglobova, služe održavanju prirodne pokretljivosti, smanjuju rizik od povređivanja, poboljšavaju cirkulaciju u području vrata i ramena te povoljno utiču na psihu. 

Isprobajte onaj oblik tjelesne aktivnosti koji odgovara vašem zdravstvenom stanju i mogućnostima. Važan je kontinuitet prilikom izvođenja vježbi. Koristite kratke predahe: ustanite, rastegnite se, prošetajte po uredu, koristite stepenice umjesto lifta, hodajte za vrijeme pauze.

OZNAKE:
PODJELI:

Ostavi komentar