Trbušnjaci, mišićna skupina koja je najčešće kriva za sve, optuženi su na svakodnevno mučenje, jer se ne vide. Je li to slučaj i kod vas ?

Od svih mišića na tijelu najviše su "zlostavljani". Pod pojmom zlostavljani misli se na hiljade trbušnjaka kojim ih većina redovnih vježbača svakodnevno nastoji dovesti u formu. Prvo što bi trebali znati je da su i oni skeletalni mišići kao i svi drugi na tijelu. Obzirom na funkciju i smještaj nešto su više uključeni u rad od drugih. No, to ne znači da ih svakodnevnim vježbanjem možemo dovesti u bolju formu.

Većina vas ima zavidno razvijene trbušne mišiće, uostalom to možete jednostavno provjeriti izdahnete li u potpunosti na usta i stegnete ih, pokušajte ih napipati. Ono nešto tvrdo što se da opipati ispod sala su vaši trbušnjaci.

Ali, zašto se ne vide? Razlog je salo - višak masti koji se godinama deponirao preko trbušnih mišića. To je uz višak potkožnih tekućina najveći razlog zašto se ne vide. Vježbajte 2 do 3 puta sedmično u nekoliko serija kako bi održavali mišićni tonus i osigurali lagani prirast mišićne mase koji se u ovom slučaju mjeri u gramima godišnje.

U danima kada ne vježbate trbušne mišiće oni se odmaraju kao i svi drugi mišići, a odmor je osnovni uvjet za rast mišića. Glede viška masti koji prekriva trbušne mišiće povećajte intenzitet treninga nogu ili volumen kardio treninga te obavezno korigujte prehranu.

Ljudi često doživljavaju mišiće i mast koja ih prekriva kao zatvorenu zajednicu. Misle da mišići tokom aktivnosti neposredno crpe baš te masti koje ih prekrivaju. To nije tačno. Vježbanjem trbušnih mišića ne smanjujemo naslage masti na njima, samo ih učvršćujemo. Trbušnjaci se neće naročito isticati sve dok tjelesne masti ne spustimo ispod 15%.

Vježbanje trbušnjaka s utegom u naručju koristi uglavnom sportisti, rekreativni vježbači rizikuju teške i ozbiljne povrede donjeg dijela leđa i trbušne stijenke.

OZNAKE:
PODJELI:

Ostavi komentar