Od blagotvornog učinka na srce do sprečavanja nastanka karijesa. Da, ovo su sve zdravstvene prednosti konzumiranja piva.

Evo zašto bi jedno pivo ili dva dnevno trebalo imati pozitivan učinak na vaše zdravlje:

1. Za zdravo srce pijte pivo

Naučnici tvrde da je dobro za vaše srce. Ali, nemojte se zavaravati kad su u pitanju zdravstvene prednosti piva. Istraživanje koje su proveli britanski i američki naučnici pokazalo je da 4,5 dl piva dnevno može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti. Znači, tajna je u umjerenosti.

2. Pivo vas štiti od reumatoidnog artritisa

Svaki alkohol pa tako i pivo, ima protuupalna svojstva koja se povezuju s dobrim učincima na zdravlje srca. To se, također, odnosi i na druge bolesti povezane s upalnim procesima u organizmu. Istraživanje provedeno na 1,9 miliona ispitanika, pokazalo je da žene koje dva ili tri puta sedmično popiju alkoholno piće imaju 31 posto manji rizik od reumatoidnog artritisa u odnosu na žene koje nikada ne piju.

3. Dezinficira usnu šupljinu

Hmelj u pivu (slično kao crveno vino i kafa) sadrži antibakterijska svojstva koja štite vašu usnu šupljinu od razmnožavanja neželjenih bakterija povezanih s razvojem štetnog plaka na zubima i bolesti desni. Premda pivo pozitivno utiče na zdravlje usne šupljine to ne znači da ne morate nakon njega prati zube. Redovna oralna higijena ključna je za zdravlje zuba. Oni koji ne brinu o zdravlju usne šupljine imaju 70% veći rizik od bolesti srca.

4. Blagotvorno utiče na vid

Čini se da su antioksidansi u vinu i pivu zaslužni za očuvanje vida kod osoba koje umjereno konzumiraju ove vrste alkoholnih pića. Brojna istraživanja su pokazala da se katarakta i makularna degeneracija manje pojavljuju kod ljudi čija je prehrana bogata antioksidansima.

5. Smanjuje rizik od stvaranja bubrežnih kamenca

Bubrežni kamenci su sićušne i tvrde nakupine minerala koje nastaju u vašim bubrezima, a njihova pojava može biti rezultat dehidracije do koje dolazi zbog krivih prehrambenih navika. Istraživanje provedeno na 200.000 ispitanika, pokazalo je da osobe koje piju jedno pivo na dan imaju 41 posto manji rizik od stvaranja bubrežnih kamenaca.

6. Smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2

Svi znamo za dobro poznatu pojavu pod nazivom pivski trbuh pa nije baš jasno kako to može biti povezano sa smanjenim rizikom od dijabetesa. Rezultati 15 različitih istraživanja pokazali su da umjerena konzumacija alkohola, uključujući i pivo, može smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 za 30 posto. Druga istraživanja pokazala su da kod osoba koje već boluju od dijabetesa, umjereno konzumiranje piva može pomoći u regulaciji razine inzulina i triglicerida.

7. Čuva zdravlje kostiju

Pivo je bogat izvor silicija koji je ključan za formiranje i održavanje zdravlja kostiju u ljudskom tijelu. Istraživanje je pokazalo da prehrana bogata silicijem može pomoći u preveniranju i liječenju osteoporoze, naročito kod žena u menopauzi koje gube koštano tkivo. Ostale namirnice koje sadrže silicij su žitarice i neke vrste povrća.

8. Čuva zdravlje mozga

Silicij može pomoći zdravlju vašeg mozga, jer ga štiti od štetnih tvari koje mogu uzrokovati kognitivne bolesti. Postoji istraživanje koje tvrdi da jedan sastojak hmelja - xanthohumol - sprečava razvoj neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimera, demencije i Parkinsonove bolesti.

OZNAKE:
PODJELI:

Ostavi komentar