Iznenađujuće jednostavna terapija plivanjem u hladnoj vodi pokazala se vrlo učinkovitom u istraživanjima, pa liječnici i pacijenti vjeruju da može pomoći u liječenju depresije bez upotrebe medikamenata. Unazad nekoliko godina porastao je broj antidepresiva koje liječnici izdaju na recept, no pojedini psihijatri i pacijenti vjeruju da postoje učinkoviti načini za liječenje depresije bez korištenja tih lijekova.

Stručnjaci su se složili da vrlo jednostavan tretman ima iznenađujuće pozitivne učinke, a riječ je o plivanju u hladnoj vodi.

Kako hladna voda pomaže kod depresije

Ako se prilagodite hladnoj vodi, možete prilagoditi odgovor tijela i na dnevnu razinu stresa koju doživljavate u saobraćaju, zbog ispita ili na poslu, tvrde stručnjaci.

Ova teorija bazira se na ideji prijelazne prilagodbe koja se definiše kao privremeni gubitak čula zbog stimulacije nastale usljed izloženosti drugim stimulansima. Drugim riječima, prijelazna prilagodba vam omogućuje da dopustite djelovanje jednog stresora i nadomjestite djelovanje drugog.

Kako sigurno plivati u hladnoj vodi

Plivanje u hladnoj vodi može biti iznimno opasno zbog drastične promjene temperature što dovodi do ubrzanog disanja i pulsa.

Evo nekoliko savjeta koji bi vam mogli pomoći u tome, no svakako se posavjetujte s liječnikom prije nego što iskušate bilo koju od tih metoda, naročito ako već imate hroničnih bolesti.

1. Aklimatizacija

Tijelo će se naviknuti na hladnoću pa je važno nastaviti plivati uprkos početnoj nelagodi.

2. Sigurnost

Otvorene vode mogu biti opasne pa prije ulaska u vodu provjerite mjesto na kojem želite plivati. Pronađite dio gdje možete brzo ući u vodu i iz nje izaći. Nikada nemojte plivati sami, uvijek povedite društvo.

3. Oprema

Uzmite kapu za plivanje ili čak dvije, jer će to pomoći sačuvati tjelesnu temperaturu. Možete nositi i neoprenske rukavice ili masku, bilo što zbog čega ćete se osjećati ugodnije u vodi.

4. Ronjenje

Nemojte skakati niti roniti osim ako se niste već priviknuli na hladnu vodu. Hladna voda uzrokuje šok za tijelo, a to može biti životno ugrožavajuće.

5. Granice

Kako temperatura pada, smanjite vrijeme boravka u vodi. Zimi plivači obično provedu u vodi samo oko minutu do dvije.

6. Zagrijavanje

Nemojte se tuširati vrućom vodom koja može potaknuti dodatne mehanizme rashlađivanja organizma. Umjesto toga, obucite topliju odjeću, umotajte se dekom i popijte toplo piće.

OZNAKE:
PODJELI:

Ostavi komentar