Iako je vježbanje 12 mjeseci u godini pohvalno, ljeti treba poduzeti posebne mjere opreza, jer čak i najzdraviji organizam može pokleknuti na visokim temperaturama.

Za vrijeme velikih vrućina svaka intenzivnija tjelesna aktivnost, ako se nepažljivo provodi, može dovesti do toplotnog udara bez obzira na dobro zdravstveno stanje i tjelesnu spremnost. No, ako se pridržavate određenih pravila, nema razloga da zdravi ljudi prestanu vježbati ljeti. Naravno, nije pogodno vježbati tokom najtoplijeg dijela dana, nego je to bolje obaviti ujutro ili predvečer.

Najvažnije je da pijete dovoljno tečnosti. Ako ne planirate vani ostati više od 90 minuta, standardna velika boca od litar i po bit će dovoljna. Ovo može djelovati kao puno vode, jer je riječ o količini koja se u mirovanju preporučuje za čitav dan, no to ne vrijedi u ekstremnim uvjetima. Ukoliko želite vježbati ljeti na otvorenom konzumirajte vodu svakih 10-15 minuta.

Uspješno vježbanje u ekstremnim uvjetima postalo je znanost, pa planirate li više od sat i po voziti bicikl, trčati, hodati ili trenirati nešto drugo, trebat ćete više tečnosti. Kako se znojenjem ne gubi samo voda, nego i elektroliti i minerali, u ovakvim uvjetima dobro je umjesto vode piti imati energetski napitak specijalno namijenjen sportistima.

S hidriranjem počnite prije vježbanja, što znači da biste uvijek trebali piti puno vode te jesti svježe voće i povrće, što će u organizmu kvalitetno održavati nivo minerala i elemenata u tragovima. Izbjegavajte alkohol na dan treninga i dan prije, a svi koji redovno (svakodnevno) vježbaju ljeti bi morali u potpunosti izbaciti alkohol. Slično vrijedi i za crnu kafu, čaj i ostale napitke koji sadrže kofein (snažan diuretik).

OZNAKE:
PODJELI:

Ostavi komentar