Svako godišnje doba pred kožu postavlja specifične zahtjeve, kao što se i potrebe kože mijenjaju ovisno o njima. Temperaturne promjene (toplo-hladno), vjetar, kiša, snijeg, naročito zimi, uveliko utiču na odbrambeni status kože.

Narušava se njezina ravnoteža, pojačava osjetljivost i smanjuje otpornost prema unutrašnjim i vanjskim faktorima. Zanemarimo li ove činjenice i upotrijebimo neprimjerene proizvode ili neodgovarajuće tretmane, koža će vrlo brzo izgubiti sjaj i vitalnost. To je znak da moramo nešto poduzeti, a jesen, zima i proljeće idealno su vrijeme za obnavljajuće, regenerativne tretmane, kakav je i tretman voćnim kiselinama.

Voćne kiseline ili alfa-hidroksi kiseline vrlo učinkovito djeluju na različite nedostatke na koži. Njihovo blagotvorno djelovanje bilo je poznato još u doba Kleopatre koja se kupala u kiselom mlijeku, a stare Rimljanke su za njegu kože koristile talog koji ostaje nakon vrenja vina. Nekada su žene po koži trljale limun i tako izbjeljivale mrlje po licu i rukama.
Ove kiseline nalazimo u prirodi, u supstancama voća, kiselom mlijeku i šećernoj trsci. Najpoznatije su glikolna, mliječna i vinska, a u novije vrijeme u ovu grupu ubrajaju se i limunska i salicilatna kiselina.

Stepen njihove učinkovitosti ovisi o sastavu kiseline, koncentraciji, pH vrijednosti proizvoda, kao i o pravilnoj i stručnoj upotrebi. Ovisno o proizvođaču, koncentracije kiselina u profesionalnim tretmanima kreću se od 20 do 70 posto, a u preparatima za kućnu upotrebu od osam do 10 posto.

U čemu se ogleda njihovo višestruko blagotvorno djelovanje:

  • keratolitičko djelovanje, tj. pospješuju ljuštenje i odstranjivanje odumrlih stanica epiderme (površinskog sloja kože)
  • stimulišu obnavljanje i regeneraciju kože
  • dehidriranoj (isušenoj) koži vraćaju vlažnost i vitalnost
  • uklanjaju sitne, površinske bore i smanjuju duboke
  • izbljeljuju pigmentacijske mrlje i ožiljke od akni
  • kod masne i nečiste kože čiste i smanjuju proširene pore te dovode do općeg poboljšanja tena i smanjenja mogućnosti ponovnih upala
OZNAKE:
PODJELI:

Ostavi komentar