Jod utiče na sva cistična tkiva (štitnjača, dojka, prostata), iz organizma uklanja teške metale, najbolji je antibiotik i antivirotik, ugrađuje se u hormone štitnjače i još mnogo toga.

Nadoknađivanjem joda mogu se riješiti svi problemi s reproduktivnim organima: manjak libida, izostanak ovulacije, neplodnost ili nemogućnost iznošenja trudnoće do kraja. Ako ga ima dovoljno u tkivima, navodi estrogen da djeluje na ciljna tkiva (grudi, maternicu, jajnike…), što može biti od velike važnosti za žene koje imaju problema sa začećem. Grčevi u mišićima, hladne ruke i stopala, loša memorija, suha koža koja se ne znoji čak i kad je jako vruće, opadanje kose, ispucali nokti, depresija… mogu se izliječiti jodom.

Značajna karakteristika joda je ta da iz organizma uklanja teške metale, poput florida, žive, aluminija i, što je posebno važno, broma (element iz iste skupine u periodnom sistemu i vrlo sličnih karakteristika), koji se vezuje na jodne receptore u slučaju njegova manjka ili nedostatka, što može biti još jedan od uzroka smanjene funkcije štitnjače.

Stručnjaci tvrde da je jod najbolji antibiotik i antivirotik. U kontekstu činjenice da većina bolesti ili započinje ili se nastavlja upalama koje uzrokuju bakterije i virusi, onda je ovo važan podatak. Svakih 17 minuta krv ponovno cirkuliše kroz tkivo štitnjače, u kojem će, ako postoji dovoljna količine joda, bakterije i virusi biti uništeni.

Za sada najznačajniji izvor joda za većinu populacije je jodirana kuhinjska so. Uobičajeno je da se kuhinjska soljodira, s tim da postoje razlike u količini. Treba imati na umu da je jod halogeni element i da se kuhanjem gubi, stoga so treba dodavati pred kraj kuhanja.  Joda inače ima i u školjkama, škampima, puretini, mlijeku, špinatu, blitvi, tikvicama, jagodama, brusnici.

OZNAKE:
PODJELI:

Ostavi komentar