Učestalo mokrenje je potreba za mokrenjem češće nego što je normalno, odnosno češće od onoga na što ste se naviknuli.

Kada učestalo mokrite, količina urina koju mokrite je jednaka ili manja nego je za vas uobičajeno. Učestalo mokrenje može biti problem koji vas prati tokom dana i noći ili samo po noći.

Često mokrenje obično se javlja kao posljedica poremećaja u donjem dijelu mokraćno-spolnog sistema. Najčešći uzroci mokrenja su upala mjehura i mokraćne cijevi. Učestalo mokrenje kod muškaraca i žena se razlikuje, tačnije razlikuju se uzroci učestalog mokrenja.

Učestalo mokrenje kod inače zdravih osoba, može se javiti kao posljedica konzumacije čaja i kafe te ostalih kofeinskih napitaka. Najčešći uzrok čestog mokrenja kod djece i žena je urinarna infekcija. Kod starijih muškaraca je u pitanju bolest prostate.

Ako vam se jedan ili dva dana ili pak u ljetnim mjesecima događa da češće i više mokrite, vjerojatno se radi o povećanom unosu tekućine u organizam. Takvo mokrenje uglavnom je praćeno svijetlim urinom i ne izaziva nikakve tegobe niti bolove.

Međutim, ako duže od sedam dana mokrite više puta dnevno (više nego inače), a mokraća je tamna, najčešće u malim količinama, te je mokrenje praćeno nekom vrstom nelagode, vrijeme je da potražite pomoć liječnika. Ovisno o uzroku učestalog mokrenja, moguće je da imate i sljedeće simptome:

Učestalo mokrenje kod žena

Infekcije mokraćnog mjehura prisutne su u oba spola, međutim kod žena se javljaju češće zbog specifične anatomije ženskog tijela, koja omogućava bakterijama lakši prodor i zadržavanje na stijenkama mokraćnog mjehura. Učestalo mokrenje kod žena može biti izazvano izbočenjima mokraćnog mjehura, mokraćne cijevi, odnosno rektuma u kanal rodnice. Simptomi se većinom manifestiraju kao osjećaj punoće u rodnici ili pritisak u zdjelici, odnosno rodnici.

Učestalo mokrenje kod muškaraca

Učestalo mokrenje kod muškaraca može se javiti kao posljedica benignog povećanja prostate ili ipak karcinoma prostate. Takvo stanje najčešće se manifestira otežanim i učestalim mokrenjem, slabijim mlazom mokraće te osjećajem nepotpunog pražnjenja mjehura. Prostatitis je također jedan od uzroka učestalog mokrenja kod muškaraca. Prostatitis može biti uzrokovan bakterijama premda to nije čest slučaj. Prostatitis je najčešće praćen:

  • izrazitom potrebom za mokrenjem
  • gnojnim iscjetkom iz uretre
  • temperaturom
  • bolovima u leđima
  • osjećajem punoće
  • bolnošću na dodir prostate

Uzroci učestalog mokrenja

Faktori koji za posljedicu mogu imati učestalo mokrenje uključuju infekcije, bolesti ili povrede naročito povrede živca u lumbalnom dijelu kralježnice koje mogu dovesti do gubitka kontrole nad mokrenjem promjene u mišićima, živcima ili drugim tkivima koja utiču na funkciju mokraćnog mjehura i proizvodnju urina, uzimanje lijekova koji djeluju na autonomni živčani sistem može imati nuspojave u mokraćnom sistemu, hranu koja ima diuretičko djelovanje i potiče rad bubrega, na primjer peršin, te stres.

Zatražite liječničku pomoć ako:

  • je mokrenje bolno ili primijetite nekakav iscjedak
  • obilno mokrenje prati neobična žeđ
  • simptomi obilnog mokrenja potraju nekoliko dana ili više sedmica
  • ako se obilno i često mokrenje javlja praćeno bolovima u donjem dijelu trbuha
  • često mokrite ili ne možete mokriti uopće
  • je mokraća ružičasta, mutna ili krvava
  • imate naglu potrebu za mokrenjem koju je teško kontrolisati
OZNAKE:
PODJELI:

Ostavi komentar