Svima je veoma dobro poznato da se gubljenje kilograma događa kada je kalorijska potrošnja veća od kalorijskog unosa. No, nije sve tako jednostavno kako se čini. Prva prepreka koja se događa u ovoj računici je metabolizam o kojem ovise mnogi procesi u ljudskom organizmu, pa tako i gubljenje ili dobivanje kilograma.

Osim toga, radikalna razlika između unosa kalorija i potrošnje također nije garancija većeg gubitka kilograma. Upravo suprotno, prenizak kalorijski unos značajno povećava rizik od poteškoća u normalnom funkcionisanju organizma, manjka važnih nutrijenata i nastanka bolesti te pothranjenosti. Dugotrajno prenizak unos kalorija vodi do tri nepoželjna stanja organizma:

Usporava metabolizam i ima niz negativnih učinaka

S premalo kalorija i energije za svakodnevne aktivnosti, tijelo se privikava funkcionisati na manjem unosu tako što značajno uspori metabolizam. Kratkoročno gledano: osoba se osjeća izmoreno, nervozno i apatično. Čak i kad se počne unositi veća količina hrane, organizmu je potrebno neko vrijeme da se ubrza i vrati u normalan ritam funkcionisanja.

Gubitak vrijednih mišića i oštećenja organa

Činjenica da se tijelo privikne na korištenje ketonskih tijela, ne znači da mu glukoza uopće nije potrebna. Minimum razine glukoze u krvi mora se održati kako bi čovjek ostao na životu, stoga je tijelo primorano razbijati mišićne stanice i organe. Ovo je najveći problem ako se radi o procesu koji traje dulje vrijeme, jer tijelo ne zna prepoznati razliku između esencijalnih tkiva (poput srca, bubrega, krvnih stanica) i manje bitnih tkiva poput skeletnih mišića. Nakon nekog vremena, ova razgradnja ugrožava organe i njihov rad i može biti životna prijetnja.

Visok rizik od manjka esencijalnih nutrijenata

Unos premale količine hrane smanjuje i raznolikost namirnica koje se jedu te se time povećava rizik od manjka mnogih esencijalnih nutrijenata. Vrsta manjka koji se može pojaviti ovisi o hrani koja je u režimu izbačena iz prehrane. Iako se ne može svima s premalim unosom hrane dijagnosticirati neki poremećaj prehrane, anoreksija je dobar primjer manjka nutrijenata koji se događaju s premalim unosom hrane. Ona podrazumijeva deficit kalcija, željeza, cinka, vitamina D te vitamina B skupine...

OZNAKE:
PODJELI:

Ostavi komentar