Mandarina je kiselo-slatki citrus iz jugoistočne Azije koji se na našim područjima uzgaja tek od 19. stoljeća. Teško je zamisliti jesen i zimu bez ove voćke.
Evo zašto biste trebali češće jesti mandarine:
Pomažu kod prehlada i gripa
Mandarina je poput drugog citrusnog voća odličan izvor vitamina C koji je važan za imunitet tijela i borbu protiv sezonskih bolesti, čije simptome ublažava i ubrzava oporavak.
Otapaju višak kilograma
Zbog malenog udjela masti i soli mandarina se smatra niskokaloričnom namirnicom, a preporučuje se uvrstiti ju na jelovnik osoba koje pokušavaju izgubiti višak kilograma. Citrusi imaju i nizak glihemijski indeks koji pomaže uravnotežiti razine šećera u krvi, pa se preporučuje i dijabetičarima.
Ubrzavaju probavu
Pri konzumaciji mandarina ne treba zaboraviti niti na bijelu vlaknastu ovojnicu koja obavija plod s unutarnje strane kore. Jedete li puno ugljikohidrata i masti, taj će dio citrusnog voća prepun dijetalnih vlakana pomoći ubrzati probavu.
Čuvaju srce
Mandarina je dobar izvor kalija koji snižava krvni pritisak, uravnotežuje ritam srca i čuva zdravlje kardiovaskularnog sistema. Hranjive tvari u mandarinama sprečavaju i nakupljanje lošeg holesterola na stijenkama arterija, što može dovesti do srčanog udara.
Prirodni su antiseptik
U očuvanju zdravlja pomoći će i esencijalno ulje mandarine, koje se smatra prirodnim antiseptikom jer štiti organizam od nekih bakterija. Ono doprinosi ublažavanju bolnih grčeva u dišnom sistemu, a ima opuštajući utjecaj na živčani sistem.
Ostavi komentar