Zima sa sobom donosi brojne viroze i bakterijske infekcije. Upala bronhija, upala pluća, akutni bronhitis su stanja koja "napadaju" ljude pri ovakvim vremenskim uslovima. Biljni pripravci mogu pomoći i olakšati probleme - utjecati na ozdravljenje pluća ili poboljšati njihovo stanje.

Evo nekih biljaka koje vam mogu pomoći ako imate problema s plućima ili dišnim putovima:

Origano i njegovo ulje

Postoji preko 40 vrsta origana, a najljekovitija je vrsta Origanum Minutiflorum od koje se radi ulje i sadrži do 90 posto aktivnog ljekovitog sastojka karvakrola - sastojak koji ima snažna antibakterijska svojstva. Osim što uništava bakterije, ulje origana ima snažno antivirusno djelovanje te učinkovito štiti od gripe, prehlade i bronhitisa. Antioksidativna svojstva ulja origana blagotvorna su za dugotrajno očuvanje zdravlja. Ona štite od slobodnih radikala i popravljaju već nastala oštećenja stanica.

Đumbir

Đumbir je moćno sredstvo za detoksikaciju pluća. Ako ne volite jesti svjež đumbir, možete ga koristiti na više načina. Čaj od korijena đumbira s limunom olakšava disanje i pospješuje eliminaciju toksina iz pluća. Možete napraviti i toplu kupku sa prahom od đumbira, ona potiče proces otvaranja pora i znojenja, što pomaže eliminaciji toksina.

Pepermint

Pepermint i ulje peperminta sadrže mentol - umirujući sastojak koji opušta mišiće dišnog sustava i samim tim olakšava disanje, što će vam puno značiti ako ste prehlađeni. Ulje pepermint ima antibakterijska i antivirusna djelovanja, čisti dišne putove te olakšavaju disanje. Otprilike dva puta sedmično radite inhalacije s eteričnim uljima (eukaliptusa, peperminta, ružmarina ili majčine dušice). To će vam pomoći da brzo očistite pluća od toksina i viška sluzi. Za takvu inhalaciju nije potrebno kupovati poseban uređaj. Jednostavno zagrijte veliki lonac s vodom i u njega dodajte par kapi eteričnih ulja. Udisanje tople pare odmah će olakšati probleme s disanjem.

OZNAKE:
PODJELI:

Ostavi komentar