Prokulice su popularno zeleno lisnato povrće zbog svoje neodoljive "male prirode". Na engleskom se zovu Brussels, a razlog tome je što potiču iz Brisela, gdje se uzgajaju od 16. stoljeća.

Ne zovu se prokulice bez razloga - one su blizak rod brokulama. Brokule rastu iznad tla, barem njihov jestivi dio, a prokulice rastu na dugačkoj "grani" gdje se nalazi više njih.

Kao i ostale kupusnjače, prokulice sadržavaju značajne količine sumpornih tvari poput glukozinolata i izotiocijanata koje povećavaju sposobnost jetre da stvara enzime koji neutraliziraju potencijalno otrovne tvari te štite od raka.

Prokulice su pune betakarotena, vitamina C i K, kalcija, fosfora, kalija i folacina koji sagorijeva štetni holesterol. Ako želite zadržati sve ove nutrijente, kuhajte ih kratko, a vodi za kuhanje dodajte malo maslinovog ulja i crvene paprike.

Orginalno je ova vrsta postojala u Iranu, Pakistanu i Afganistanu. Vjerovali ili ne, ovo zeleno mikrozelje je u stvari superhrana za pravljenje djece. Prokulice su prepune folne kiseline koja je ključna za pospješivanje plodnosti kod muškaraca i žena.

OZNAKE:
PODJELI:

Ostavi komentar