Kada se temperature spuste ispod nule i hladnoća dobro stegne logično je posegnuti za zdravom hranom, pogotovo onom koja grije.

Osim što će vas ugrijati već svojim toplim nijansama narančaste boje, što ne treba zanemariti, povrće poput slatkog krompira, tikve i mrkve sadrži beta-karoten koji vrlo povoljno utiče na zimi uvijek potreban imunitet.

Cayene paprika odnosno chilli - mala, crvena i vrlo ljuta papričica iz porodice Solanaceae, u kojoj su između ostalih belladonna i mandragora poznate po visokim dozama otrovnog atropina, bogata je vitaminom C i pomaže kod groznica i kašlja. Ova moćna biljčica je toliko jaka da, ukoliko njen ekstrakt ili prah razmućen u vodi utrljate u kožu, može dati trenutni osjet topline. Ali oprez! Sastojci iz cayene papričica su glavna aktivna tvar u mnogim sprejevima za samoobranu pa je vrlo poželjno da, ako se zaista želite na taj način ugrijati, izbjegavajte dodir s ranama, ustima, očima i drugim osjetljivim dijelovima tijela.

Cimet - kora drveta iz porodice Lauraceae (lovora), preporučuju se svima kojima je uvijek, a naročito tokom zime, hladno zbog loše cirkulacije, a uz to je i odličan antiseptik te vrlo dobro djeluje na probavu.

Đumbir - korijen iz porodice Zingiberceae, djeluje kao antioksidans i antiseptik te poboljšava cirkulaciju u cijelom tijelu. Za opuštanje i grijanje smrznutih mišića te olakšavanje simptoma prehlade i gripe preporučuju se đumbirove kupke koje je vrlo lako pripremiti - 25 dag đumbira zagrijte na laganoj vatri u 2 litre vode, a nakon toga vodu procijedite u kupku i opustite se dvadesetak minuta.

Hren - član porodice Brassicaceae (senfa), bogat vitaminom C, a uz to pomaže pri probavi masne hrane koja je česta na zimskim jelovnicima. Uz to djeluje kao antiseptik i snažan dekongestant (pomaže pri čišćenju dišnih puteva).

Nemojte zaboraviti niti na tople napitke koje također možete oplemeniti začinima. Čajevima vrlo lijepo odgovaraju cimet ili đumbir, dok oni hrabriji u toplu čokoladu mogu probati staviti malo chillija. Zakinuti neće ostati niti oni koji u čaj ili kafu dodaju koju kap ruma ili whiskeyja, a niti čaša crnog vina na sobnoj temperaturi neće vam škoditi, ali nemojte pretjerati jer veće količine alkohola proširuju krvne žile što rezultira brzim hlađenjem organizma.

OZNAKE:
PODJELI:

Ostavi komentar