Masaža je jedna od najpoznatijh metoda opuštanja i liječenja. Riječ masaža potiče od arapske riječi massa što znači dodir. Masaža obuhvata niz različitih tehnika, ali bazira se na pritiskanju, lupkanju, istezanju i glađenju mišića i vezivnog tkiva različitim intenzitetom.

Primjenjivala se u svim vremenima i narodima. Drevni kineski, indijski i egipatski rukopisi spominju kako su se masažom sprjčavale i liječile bolesti i povrede. U Grčkoj i Rimu se masaža koristila nakon sportskih aktivnosti, za brži oporavak od bolesti, nakon kupanja i kod različitih tegoba poput astme, probavnih smetnji, pa i neplodnosti. Masaža je sastavni dio ayurvede. Ayurvedska masaža uključuje korištenje različitih ljekovitih biljaka, začina i eteričnih ulja.

Drevna indijska poslovica glasi da bolesti ne prilaze onom ko se masira svaki dan.

U Evropi je veliki utjecaj na populariziranje masaže imao Šveđanin Per Henrik Ling, izumitelj švedske masaže. Danas se švedska masaža nudi u welness centrima i salonima za masažu posvuda u svijetu, a mnoge druge vrste masaže imaju korijene u švedskoj masaži. Masaža ima veliku terapijsku vrijednost. Ljudi širom svijeta koriste je kao izvrstan način očuvanja zdravlja i dopunu liječenju.

Prikladna je za sve uzraste, a masirati se možete i sami. Da bi se postigao željeni učinak nije potrebno masirati cijelo tijelo. Istraživanja pokazuju da čak devedeset posto bolesti nastaje zbog stresa. Masaža je odličan način da se oslobodite od stresa, a uz primjenu opuštajućih eteričnih ulja učinak može biti još bolji. Masaža opušta tijelo psihički i fizički. Ako ste pod stresom priuštite sebi kvalitetnu masažu, ona će garantirano pružiti olakšanje. 

Masaža je korisna kod bolova u leđima, reume i artritisa, stresa i nesanice, glavobolje i migrene, upale mišića, depresije i napetosti, celulita i pretilosti, umora i iscrpljenosti, oslabljenog imuniteta, srčanih bolesti...

Masaža predstavlja odlično rješenje i kod problema s nesanicom. Redovnom primjenom ona potiče dubok i kvalitetan san. Najbolje je napraviti masažu cijelog tijela, ali ako nemate vremena bit će dovoljna masaža leđa ili stopala.

Srčanim bolesnicima masaža je izuzetno korisna jer opušta, uspavljuje, snižava krvni pritisak, a uz to može poboljšati apetit i raspoloženje.

Masaža pomaže i kod mršavljenja. Ona potiče cirkulaciju i probavu, ubrzava izlučivanje toksina, stimulira metabolizam i limfni sistem, potiče bolje držanje, jača volju i odlično djeluje na kožu.

Anticelulitna masaža učvršćuje tonus kože, pospješuje cirkulaciju i ubrzava gubitak masnih stanica na kritičnim mjestima.

OZNAKE:
PODJELI:

Ostavi komentar