Migrene iscrpljuju organizam i izrazito su neugodne. Ponekad traju satima ili danima. Pulsirajuća bol može izazvati i mučnine, vrtoglavice, osjetljivost na svjetlo i ostale nelagodne podražaje. Žene su u prosjeku 18% sklonije migrenama od muškaraca.

Stručnjaci smatraju da migrene uzrokuje nekoliko faktora:

  • Veći protok krvi u mozak. Istraživanja pokazuju da migrene uzrokuje prekomjerni protok krvi u mozgu.
  • Neurološki poremećaji. Neurološki poremećaji povezani su s aktivnošću živčanih stanica što također može uzrokovati migrene. Povećanje stanične aktivnosti uzrokuje bol.
  • Promjena razine serotonina. Migrene mogu biti uzrokovane upaljenim krvnim žilama koje uzrokuju nisku razinu serotonina.
  • Vaskularna suženja. Početno suženje krvnih žila i smanjenje protoka krvi, nakon čega slijedi proširenje i istezanje krvnih žila, može aktivirati bol koja uzrokuje migrenu.

Istraživanja su pokazala da vitamin B6, B12 i folna kiselina smanjuju učestalost migrena. Stručnjaci smatraju da migrena može biti spriječena visokim dozama riboflavina ili vitamina B2. Vitamini B6 i B12 također su smanjili razinu homocisteina, čija povećana prisutnost djeluje negativno na zdravlje i izaziva napadaje migrene.

Stručnjaci tvrde da i nedostatak vitamina D može uzrokovati migrene. Istraživanja pokazuju da 42% ljudi koji boluju od migrena, pati od nedostatka ovog vitamina.

Kako ublažiti migrenu?

Za početak izbjegavajte okidače koji mogu potaknuti migrenu. To znači da biste u prehranu trebali uvrstiti cjelovite namirnice i izbjegavati prerađene. Izbjegavajte proizvode koji sadržavaju pšenicu, žitarice i šećer i unosite dovoljno tekućine u organizam, naročito vode ili nezaslađenih čajeva. Redovna tjelovježba može biti učinkovita u borbi protiv stresa, što također uklanja simptome migrene.

OZNAKE:
PODJELI:

Ostavi komentar