Kod ljudi koji pate od sezonskih alergija, tijelo na alergene iz prirode poput trave, peludi i prašine gleda kao na opasne strane tvari i pokreće imunološki sistem.

Rezultat je prava poplava antitijela koji preplavljuju tijelo, a histamin se otpušta u krv što uzrokuje sve one dosadne simptome poput kihanja, curenja nosa i sličnog. No, dobra je vijest da neka hrana pomaže ublažiti poteškoće uzrokovane alergijama.

Brokula, kupus i karfiol

Brokula, karfiol i kupus pripadaju porodici krstašica koje pomažu u odčepljivanju sinusa, a obiluju i vitaminom C koji se smatra čuvarom dobrog zdravlja. Istraživači su otkrili da 500 miligrama vitamina C dnevno može ublažiti simptome alergija. U stotinu grama brokule nalazi se čak 90 miligrama tog vrijednog vitamina, pa u svoju ishranu svakako treba da uvrstite zdrave glavice.

Zeleno lisnato povrće

Kelj, poriluk, zelena salata, blitva i špinat obiluje fitonutrijentima, a pogotovo karotenoidima koji jačaju imunitet. Ne jedite samo namirnice, nego iskoristite i vodu u kojoj su se kuhali kao temeljac u pripremi druge hrane i tako dodatno ojačajte svoj organizam pred sezonskim prehladama i alergijama.

Crveni i bijeli luk

Bijeli i crveni luk bogat je izvor bioflavonida kvercetina koji djeluje kao prirodni antihistaminik, odnosno lijek za alergije. Jedite ga u prirodnom obliku (koliko vam to dopuštaju poslovne obaveze), a možete se poslužiti i suplementom s ovom hranjivom materijom.

Tikva

Želite li se riješiti alergija, konzumirajte hranu bogatu vitaminom A, odnosno karotenoidima poput tikve. Ovo jesenje povrće veoma je fleksibilna namirnica koja se može pripremati na različite načine. Slične karakteristike imaju i mrkve, ali imajte na umu da ćete više korisnih materija iz njih dobiti ako ih nježno skuhate na pari, nego jedući ih sirove.

Celer

Celer je namirnica bogata vitaminom C koji ublažava upalne procese u tijelu, a osim što je odličan saveznik u borbi protiv alergija, snižava krvni pritisak i smanjuje hronične bolove. Bez obzira da li ga preferirate kuhanog ili sirovog, celer ne gubi svoja čarobna svojstva termičkom obradom.

OZNAKE:
PODJELI:

Ostavi komentar